Despre Turismul Ecvestru

introducere – sfaturi practice – echipament
turismul ecvestru

În societatea modernă, calul se delimitează tot mai mult de rolul său

de combatant, de imaginea de animal de povară, fiind cel mai adesea folosit pentru relaxare și plăcere. Mersul calare reușește să aducă în prezent parfumul misterios al vremurilor în care oamenii străbăteau munții, văile și câmpiile la fel de firesc precum astăzi se face cu ajutorul mijloacelor de transport moderne.

În societatea modernă, calul se delimitează tot mai mult de rolul său de combatant, de imaginea de animal de povară, fiind cel mai adesea folosit pentru turism ecvestru, relaxare, plăcere si sport

Rămâne, cu toate acestea, o prezență de un simț estetic remarcabil, fiind blând sau năvalnic, misterios sau deschis și dornic de joacă. Este însoțit de mirosul de pământ umed, de spatiile deschise, de aerul tare al dimineților, de senzațiile pe care orașul de cele mai multe ori, le refuza și nu le poate oferi. Mersul calare reușește să aducă în prezent parfumul misterios al vremurilor în care oamenii străbăteau munții, văile și câmpiile la fel de firesc precum astăzi se face cu ajutorul mijloacelor de transport moderne. Ce călăreț nu a visat să plece într-o bună zi călare prin munți, să descopere locuri noi, necunoscute și vrăjite, oameni trăind în comuniune cu natura? Mulți considera că pentru a face turism ecvestru sau călărie, în general, este suficient să încaleci un cal și să pleci la drum. De obicei, acest lucru se întâmplă doar în filme. Obiectivul celui care călărește este să se întoarcă cu bine acasă. Atât el, calul sau în situația cailor și călăreților pe care îi conduce.

Din acest motiv, traseele sunt concepute pentru diferite grade de dificultate. Călăreții începători pot savura plimbări la pas într-un cadru natural și fermecător, în timp ce călăreții experimentați pot trai senzații tari, pe trasee montane mai lungi sau galopând pe spatii întinse. Pentru ca visul să nu devină coșmar, turismul ecvestru trebuie practicat în siguranță întrucât, doar în acest fel, ne putem bucura cu adevărat de experiența călare trăită în natură.

Nu este suficient să îți conduci calul în linie dreaptă

Nu este suficient să îți conduci calul în linie dreaptă. Trebuie să îl conduci corect și eficient spre destinația aleasa. Pentru a ieși din manej și savura un traseu, călărețul amator trebuie să aibă un minim de cunoștințe în ceea ce privește calul, sănătatea, alimentația acestuia și să dețină cunoștințe privind măsurile de prim ajutor. Trebuie să învățați să echipați calul în mod corect, să verificați de fiecare dată echipamentul și modul în care acesta este ajustat. Toate acestea pentru a permite ieșirea călare în natură în condiții de siguranță. Cei interesați de raiduri lungi călare trebuie să știe să facă noduri de ataș, să repare o scăriță sau un dârlog și că topografia necesită în prezent abordări complet noi, dispozitive GPS dedicate sau alte dispozitive mobile de ultima generație, care dispun de o antena GPS.

Iată câteva lucruri care ar trebui cunoscute:

  • Să vă pregătiți și să verificați tot echipamentul necesar. 
  • O zi de program ecvestru înseamnă, în medie, 5-6 ore călare pe zi. În raidurile lungi, se poate ajunge la 8 și chiar 10 ore, dar asta este doar pentru călăreții experți.
  • Călăreții trebuie să aibă o bună condiție fizică și psihică, pentru a petrece multe ore calare, mai multe zile la rând.
  • La munte, 25 de kilometri pe harta înseamnă 30-35 de kilometri reali, ceea ce corespunde unei etape normale de o zi.
  • Traseele montane se evaluează mai bine în ore decât în kilometri.

Echipamentul minim necesar pentru călăreț va cuprinde

  • Bocanci ușori sau cizme
  • Chaps
  • Pelerină de ploaie
  • Cască de protecție
  • Mănuși de călărie
  • Ochelari de soare
  • Cremă de protecție solara
  • Lanternă
  • Dispozitiv GPS
  • Trusă de prim ajutor

Toate acestea sunt pentru binele calului, pentru siguranța dumneavoastră și nu în ultimul rând având ca scop oferirea unei ieșiri sau vacanțe reușite desfășurate în mijlocul naturii. În Romania, turismul ecvestru, este în plina dezvoltare. Pornind de la câteva centre ecvestre și crescătorii de cai, astăzi exista un Comitet National de Turism Ecvestru (C.N.T.E.) care le grupează la nivel național și care asigura pregătirea ghizilor specializați. Toate centrele ecvestre au o structura de programe turistice care cuprind atât trasee calare, trasee cu atelaje, precum și cursuri de călărie de agrement.

Mulțumim pentru poze Dorna-Agrement

10 motive pentru a a merge călare (beneficii):

Echitația, este sportul perfect pentru a fi în contact cu natura, a te bucura de peisaj dintr-o altă perspectivă și, nu în ultimul rând, pentru a-ți remodela silueta si menține forma psihofizică. Deoarece călăria îmbunătățește postura și duce la obținerea unei poziții perfecte pentru tonifierea picioarelor, coapselor și feselor, incluzând și brațele. Între timp, te distrezi fără a te simți prea obosit. Vrei sa afli mai mult? clic aici.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Despre Turismul Ecvestru

Scroll to Top