Hipertermie

Sfaturi practice pentru sezonul cald
horse, graze, paddock-331866.jpg

Hipertermie sau supra-încălzire

Caii pot fi victime ale căldurii excesive, ca și noi oamenii. Pentru a pregăti calul în mod corespunzător pentru temperaturi ridicate, vă prezentam câteva sfaturi practice.

Caii pot fi victime ale căldurii excesive, ca și noi oamenii. Specialiștii consideră că valoarea ideală de temperatură pentru un cal este, pe vreme senină și uscată, sub 15°C. În schimb, un cer acoperit, care anunță furtună, îi este nefast. Dar nu trebuie să înțelegem nicidecum că timpul frumos nu îi este favorabil, ci, dimpotrivă, extremele sunt cel mai greu de suportat. Calul are nevoie în medie de 15 zile să se adapteze parțial la temperaturile ridicate, pentru ca glandele sudoripare să funcționeze corect, adică să secrete suficient de multă sudoare, ca să răcorească animalul. Semnele supra-încălzirii sau ale hipertermiei sunt: calul începe să tremure sau, în funcție de gravitatea situației, se clatină, respiră repede, are pupilele dilatate, pielea îi devine uscată, după o asudare abundentă. Dacă animalul are deja colici, în momentul hipertermiei, semnele vitale sunt și ele afectate. Ritmul cardiac și cel respirator, dar mai ales temperatura corporală sunt anormal de ridicate, iar calul are mucoasele congestionate. De asemenea, ca și oamenii, caii pot face insolație. De aceea, atunci când este priponit sau dacă este la pășune, ai grijă să aibă copaci prin apropiere sau și mai bine lasăl în boxă când este foarte cald afara și scoate-l pe seară când temperatura este mai scăzută.

Pentru a pregăti calul în mod corespunzător pentru temperaturi ridicate, vă prezentam câteva sfaturi practice:

  • Calul nu trebuie călărit la orele fierbinți ale zilei. În general, nu este indicat să călărim pe căldură mare, chiar dacă suntem protejați de umbră.
  • Pe timp de vară, este indicat să călărim mai mult prin pădure decât pe drum asfaltat sau pietruit. Și este de dorit să optăm pentru reprize de mers scurte sau sărituri peste obstacole, decât pentru anduranță sau drumeție ecvestră pe distanțe lungi.
  • Pentru a respinge soarele trebuie purtate haine deschise la culoare și este recomandata folosirea pentru piele a unei creme de protecție solară.
  • Transportul calului este indicat dimineața sau seara. Vara, interiorul unei rulote poate atinge 60°C, iar la asemenea valori, aerisirea este insuficienta.
  • Pe căldură, un cal poate bea până la 80 de litri de apă în 24 de ore. De aceea, apa trebuie să fie proaspătă, nu mai rece de 15°C, curată și în cantitate suficientă.
  • În timpul zilelor cu temperaturi ridicate pentru a încuraja consumul de apa se poate adăuga suc ​​de mere. În acest mod se modifică pH-ul apei și astfel este mult mai atrăgătoare pentru cal, plus ca lor le plac lucrurile dulci!
  • De notat că după efort hidratarea calului se face progresiv, trebuie să îl întrerupi din adăpat introducându-i un deget în comisura buzelor ca să nu își supraîncarce stomacul.
  • Alimentația trebuie să fie proaspătă și bogată în fibre să includă săruri minerale pentru cai iar rația normală de concentrate poate fi distribuită dimineața foarte devreme sau seara foarte târziu.
  • Este necesar să aerisești grajdurile, să acoperi ochiurile de geam sau să umezești pereții.
  • Este indicat și instalarea unui sistem de ventilație modern dar dacă nu este posibil în zilele foarte călduroase puneți la intrarea în grajd un ventilator de dimensiuni mari pentru a creste fluxul de aer.
  • În perioada sezonului cald se recomanda și spălarea completa. A spăla calul poate fi o plăcere dacă vei respecta anumite reguli (mai multe detalii click aici).

Scăderea temperaturii

Dacă bănuiești că animalul suferă de hipertermie, îi poți lua temperatura. Temperatura rectală nu trebuie să depășească 39,5 grade. Trebuie să știi că, la mai mult de 41°C, calul este în pericol. În ceea ce privește ritmul respirator, frecvența acestuia nu trebuie să fie niciodată, după câteva minute de pauză, mai mare decât bătăile inimii (sau invers). Dacă temperatura corpului a depășit 39,5°C, trebuie să luăm rapid măsuri. Scăderea temperaturii corporale în cazul unui cal care cunoaște un episod de hipertermie implică o răcire progresivă. Asta înseamnă că, îl putem uda, de la cap la picioare, cu o apă rece treptat până la 0 grade dacă este posibil. Dacă supra-încălzirea survine după o perioadă de efort, trebuie să-l faci să meargă, pentru a-l ajuta să recupereze și să elimine acidul lactic din mușchi. Dar dacă supra încălzirea este cauzată de o expunere prelungită la soare, mișcarea nu ajută la nimic.

Atenție dacă starea animalului nu se ameliorează, este cazul să te adresezi de urgență medicului veterinar, care va impune un tratament specific, după caz.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Hipertermie

Scroll to Top