Pur Sânge Arab
Prințul Hergheliilor

Un adevărat prinț al hergheliilor, pursângele fascinează prin frumusețea sa excepțională, temperamentul înflăcărat și prestanță.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

Orientul Mijlociu, peninsula Arabică

Nume alternativ

Arab, Rasa Arabă

Înălțime

Între 145 pana la 155 cm

Culoare

Vânată, murg, dereș, negru, sur. Ocazional Alb, Bălțat rosu.

Descriere

Structură osoasă puternică, compact, elegant, profil concav, gâtul arcuit, coada mare

Greutate


Între 360 pana la 450 kg


Cuprins

Istoric și origine

Pur Sânge Arab un adevărat prinț al hergheliilor, pursângele fascinează prin frumusețea sa excepțională, temperamentul înflăcărat și prestanță. Însă calitățile sale nu sunt doar de ordin estetic, fiindcă acest cal se face remarcat deopotrivă pentru eficiență și robustețe. Rasa araba este cea mai veche și mai vestita rasa de cai din lume. Calul arab avut un rol foarte important în aproape toate evoluțiile raselor cabaline cunoscute, importanța majora fiind la obținerea calului pursânge. Dintre toate rasele nobile, cea araba este cea mai frumoasa și nu exista alt cal care sa îmbine asa o combinație de valori, energie și rapiditate, îmbogățite și cu apropiere de oameni și afecțiune. Fiind cai pursânge de rasa araba, cu un caracter mai docil și gabarit redus, aceștia marginalizează și cele mai cunoscute rase din lume. Calul Arab este, indiscutabil, cel mai frumos dintre toți caii. Este ușor de recunoscut, atât ca aspect cât și personalitate. Beduinii au avut legături strânse cu acești “cai de desert”. Originile exacte ale acestei rase nu sunt bine cunoscute, deși se crede ca datează dinainte de anul 3.000 îCh. rezultând din încrucișarea unei femele din rasa Baz cu un mascul din rasa Hoshaba. Îmblânzitorul de cai sălbatici, Bax, star-stra-nepotul lui Noe, pretinde ca ar fi capturat un cal din rasa Baz în Yemen. In secolul al XVII-lea, răspândirea sângelui Arab în lume se datorează cuceririlor Imperiului Otoman, care a ajuns din Peninsula Iberica pana în Europa Creștină. O alta varianta ar fi domesticirea cailor sălbatici prinși in desert (Egipt), de către soldații regelui Solomon (974 i.e.n.). Astăzi este recunoscut unanim ca areal de formare al rasei, Podișul Nedjed, zona controlata de tribul Vahabitilor, care prin oazele sale a oferit condiții optime de dezvoltare a rasei. O mare importanta în dezvoltarea rasei a avut-o chiar profetul Mahomed (572-632 e.n), care specifica în Coran ca cine se îngrijește de aceasta rasa de cai va avea accesul în Paradis, prin urmare, creșterea și ameliorarea calului Arab este considerata de musulmani drept o datorie sacra. In formarea și consolidarea rasei Arabe, o influenta majora a avut-o climatul din arealul de formare a rasei, astfel, în decurs de 24 de ore apar diferențe de temperatura de pana la 45 °C, acest fapt determinând un organism cu o capacitate de adaptare și o rezistenta deosebita.

Morfologie (standard)

Impresia generala asupra calului arab este de o deosebita eleganta și noblețe corelata cu o mare expresivitate și armonie de ansamblu. Pursângele Arab este caracterizat de o talie intre 1,45-1,52 m și o masa corporala de pana la 450 kg. Formatul corporal lateral este tipic, pătrat. Roba poate fi: vânată, murg, dereș dar cea mai dorita este cea neagra. Parul de acoperire este scurt, fin, neted, lucios. Capul este mic de forma ușor conica, cu frunte larga, pătrata profil concav sau drept, ochii foarte expresivi, cu arcadele orbitale proeminente, nările mari și largi. Urechile sunt mici, purtate vertical și foarte mobile. Gatul este bine proporționat cu trunchiul și dispune de o prindere corecta fata de acesta. Coama este bogată, purtata lateral. Trunchiul se caracterizează printr-o linie superioara dreapta. Greabănul trebuie să fie puternic și bine conturat. Crupa este scurtă „îmbrăcată” în musculatură, coada prinsă sus, toracele profund, ceea ce îi asigură o excelentă funcție respiratorie și eficiență maximă. O caracteristica a rasei o reprezinta coada purtata vertical în repaus și depărtata mult de fese în timpul mersului. Membrele sunt subțiri musculoase cu articulații largi și tendoane puternice. Copitele sunt mici și dure. 

Standardele de rasă sunt reglementate la nivel mondial de următoarele asociații:

Temperament și personalitate

Timpul i-a întărit temperamentul. Tipic pentru calul arab este caracterul blând, docil și curajos. Supus la probe dure, străbătând deșertul, suportând o climă aspră, înfruntând caracterul războinic al beduinilor, uzându-se pe pistele de curse, arabul a dobândit și conservat de-a lungul secolelor, vitejie, rezistența și anduranță. În schimb, docilitatea nu îi poate fi câștigată imediat. “Să înțelegi înainte să te supui” pare a fi motto-ul acestei rase. Îi place să-ți facă pe plac, însă poate să nu fie potrivit pentru copii sau începători deoarece este energic și plin de viață. Moștenirea calului arab de la beduini este capacitatea de a se atașa și lega profund de oameni.

Aptitudini și abilitați 

Pursângele Arab se maturizează mult mai încet decât ceilalți cai și nu va fi complet dezvoltat până la vârsta de cinci ani. Acest lucru înseamnă că exemplarele tinere vor fi protejate pentru a nu se accidenta și din aceasta cauza echitația intensă și săriturile nu sunt o idee bună pentru un cal tânăr. Arabii sunt excelenți pe teren, în natura, cât și în show-urile de cai. Se pretează bine atât la dresaj, obstacole, dar nu au concurenți în privința competițiilor de anduranță (putând parcurge între 50 și 160 de kilometri în aceeași zi). Locurile fruntașe în competițiile de anduranță revin aproape întotdeauna călăreților de cai arabi.

Îngrijire și sănătate

Majoritatea cailor arabi necesită puțină hrană datorită mediului sărac în care s-a dezvoltat, deșert, și staturii sale mai mici. Acest lucru nu înseamnă că acești cai pot fi foarte slabi sau se mulțumesc cu hrană de slabă calitate. Ca oamenii, au nevoie de vitaminele și mineralele necesare pentru a se păstra în formă. Atunci când este periat, oasele calului nu ar trebui să se simtă la atingere. Dacă totuși primește suficientă mâncare și este în continuare slab, înseamnă că ar trebui să fie văzut de un medic veterinar. Din fericire, Pursânge Arab nu necesită o hrană specială. Un furaj de bună calitate și apă proaspătă în permanență este tot ce are nevoie. Cerințele se schimbă în funcție de vârsta calului și utilizarea. Are nevoie de mai multe calorii atunci când este mai activ și în sezonul rece. Caii folosiți în spectacole sau concursuri au nevoie de suplimente. De asemenea, mai pot avea nevoie de un bloc de sare, doar la recomandarea medicului. Calul arab este o rasă cu renume datorită picioarelor puternice și oaselor dense, având șanse slabe de a șchiopăta. Defectele de aplomb cele mai frecvente la calul arab sunt coatele de vaca. Destul de frecvent poate apărea și defectul numit gat de cerb.

Curiozități

  1. În Egipt, viceregele Abbas Pasa (1848-1850), a înființat herghelia națională EL ZAHARA, de unde provin și în prezent, cei mai frumoși și valoroși cai reproducători din lume.
  2. Genealogia calului arab este împărțită în trei grupuri:
    1. Grupul Kuhaylan (Koheilan, Koheylan – cal distins). Exemplarele din acest grup sunt considerate de arabi ca fiind tipul masculin al rasei, caracterizata printr-o dezvoltare musculara foarte buna, corp mic, compact, frunte larga.
    2. Grupul Saqlawi (Syklavy – cal stralucitor). Exemplarele acestui grup sunt considerate ca fiind tipul feminin al rasei, cu articulații fine, format corporal dolicomorf, comparativ cu celelalte grupuri, având o eleganta deosebita în mișcare.
    3. Grupul Muniqi (gat lung), se caracterizează printr-o eleganta mai scăzuta, fiind calul de viteza arab.

Galerie foto: Pur Sânge Arab

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Pur Sânge Arab

Scroll to Top