Primii cai au fost domesticiți in Asia

Nu există nici o urma de îndoială asupra faptului că, caii au ajutat la modelarea istoriei umane, însa experții continuă să dezbată originea procesului de cooperare dintre oameni și cai. Cele mai vechi dovezi arheologice privind domesticirea cailor au fost descoperite în 2009 (Kazahstan) și aparțin străvechii culturi Boltai (circa 5.500 de ani în urma). Descoperirea modifica radical teoriile antropologilor, potrivit cărora primele tendințe de îmblânzire a cailor au existat în urma cu doar 4000 ani în Orientul Mijlociu. Primii cai domesticiți din Europa s-a realizat în urma cu aproximativ 3000 de ani, aceștia fiind folosiți în special pentru transport. În schimb, în Asia, domesticirea cailor s-a făcut atât pentru călărie cât și pentru sursa de lapte, asa după cum o dovedesc și vestigiile arheologice scoase la lumina de către cercetătorii din cadrul universităților din Bristol și Exeter. Rămășitele fosile ale cailor subliniază faptul că aceștia erau diferiți de caii sălbatici din aceeași regiune, fapt ce denota selecția acestora din urma în funcție de calitățile fizice, calități îmbunătățite prin încrucișări repetate. De asemenea, urmele de grăsimi de pe ceramica străveche susține teoria conform căreia laptele de cal era consumat încă de acum 5500 de ani.

„Domesticirea cailor a avut un impact imens asupra societății umane. Faptul ca ei au fost îmblânziți cu peste 1000 de ani mai devreme decât se crezuse anterior se dovedește extrem de important în înțelegerea vechilor comunități umane și în dezvoltarea acestora”, declara Alan Outram, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

primii cai_01

Sursa: ScienceDaily

Echipa DespreCai.eu

Citeşte şi:

Marea evadare! (video)

Hodini – Calul Magician și marea evadare! Satul sa stea în grajd, calul din următorul videoclip de mai jos, a decis sa ia măsuri și a pus la cale o strategie ca sa evadeze

Citeşte mai mult >

Primele exemplare de Lipițan au fost aduse în Romania în anul 1874

Primele exemplare de Lipițan, 12 iepe și 2 armăsari au fost aduse în Romania în anul 1874, la Herghelia Sâmbăta de Jos (Făgăraș) într-o zona în care clima era asemănătoare cu cea din localitatea de origine, Lipica, Slovenia. Astăzi caii din rasa Lipițan sunt crescuți, în Romania, într-un efectiv destul de omogen, pentru a se evita consangvinizarea.

Citeşte mai mult >
Scroll to Top