Caii și bunele maniere

Caii tineri și bunele maniere

Mânjii trebuie să învețe, în primul rând de la caii adulți.

Pana la vârsta de 3 ani, rolul omului în educația calului este secundar. Mânjii trebuie să învețe, în acesta perioada, în primul rând de la caii adulți.

Cuprins

Odraslele cailor, la fel ca și cei umani, reprezintă o specie aparte. Ne entuziasmăm când îi vedem, suntem tentați să îi pupăm la simpla vedere a lor și sunt numai buni de dragalit, excepție făcând puii de păsări care seamănă cu niște adevărați extratereștri neadaptați vieții pe pământ. Diferența dintre mânji și restul piticanilor, ajunse de curând pe planeta noastră, este ca primii pot deveni adevărate probleme, în cazul în care nu beneficiază de o educație solida.

Pana la vârsta de 3 ani, rolul omului în educația calului este secundar.

Mânjii trebuie să învețe, în acesta perioada, în primul rând de la caii adulți. Asta pentru ca noi dispunem de o constituție mult mai fragila decât a calului, ne e greu sa arătam unui mânz ce îi este permis, când vine vorba de joaca și când se-ntrece cu gluma. Riscam sa ne alegem cu diverse oase rupte sau vânătăi. Avem de asemenea doua probleme în a disciplina mânjii: atunci când trebuie și intensitatea pe care o cere situația în când aceștia greșesc. Un cal matur va fi mult mai rapid, mai eficient și constant în comportament, atunci când vine vorba de o astfel de împrejurare. Cât despre comportamentul în grup, socializarea, ierarhia și comunicarea non-verbala devin lucruri foarte importante în viata unui animal gregar, asa cum este calul. Oricât de mari experți am fi cu privire la comportament ecvin, fără intervenția definitorie a unui cal adult, rezultatul obținut de noi ar fi doar cai inadaptați social.

Ce spun studiile?

Un studiu francez a urmărit comportamentul cailor tineri, înainte și după ce au fost introduși într-un grup de de cai adulți. Abilitățile sociale s-au îmbunătățit dramatic în cel de-al doilea caz: mânjii au devenit mai putin agresivi, au socializat în mod pozitiv într-o măsură mai mare, au deprins comportamente noi și au legat prietenii în interiorul grupului.

Un al doilea studiu afirma ca exista o relație directa intre distribuția vârstelor componenților grupului și bunele maniere ale cailor tineri. În acest caz, cercetătorii au creat 5 grupuri compuse din 7 pana la 12 cai. În unele dintre ele, caii sub 3 ani erau majoritari iar în altele caii adulți erau în număr mai mare. S-a observat că numărul comportamentelor antisociale a fost de 4 ori mai mare în cadrul grupurilor dominate numeric de cai tineri. Totodata, în aceste grupuri, caii sub 3 ani tind sa formeze “bisericuțe” și să se disocieze de cei adulți.

În  concluzie

Caii adulți se remarcă prin rolul deosebit de important în canalizarea energiei, în exces, a mânjilor înspre comportamente sociale pozitive și reducerea agresivității acestora.

Surse:

  1. M. Bourjade, A. de Boyer des Roches and M. Hausberger. 2009. Adult-Young Ratio, a Major Factor Regulating Social Behaviour of Young: A Horse Study.
  2. Marie Bourjade, Maïc Moulinot, Séverine Henry, Marie-Annick Richard-Yris, Martine Hausberger. 2008. Could adults be used to improve social skills of young horses, Equus caballus? Developmental Psychobiology.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Caii și bunele maniere

Scroll to Top