Calul și prietenia

Se povestește de multe ori despre cai inseparabili sau care se împrietenesc cu un alt animal

Caii au sentimente? Cunosc prietenia?

Se povestește de multe ori despre cai inseparabili sau care se împrietenesc cu un alt animal… și putem constata zilnic ca au ideile lor: unii par sa se placa iar alții se detesta. De la acesta afirmație se nasc doua întrebări. Au caii sentimente? Cunosc prietenia?

Cuprins

Prietenia dintre cai: o realitate.

Cine nu a auzit strigatele sfâșietoare ale unui cal al cărui partener se îndepărtează sau primirea entuziasta pe care i-o face la întoarcere? Fără a proiecta asupra lui sentimente omenești, nu putem sa nu ii atribuim emoții care ne duc cu gândul la un atașament puternic.

Instinctul de grup

În sânul unui grup de cai aflați în libertate, intra în acțiune instinctul de grup. Fiecare cal își urmează instinctul de supraviețuire care ii cere sa se integreze în grup. Se supune regulilor, pentru a nu fi exclus, căci excluderea este sinonima cu primejdia. Când este desprins de grup, izolat, risca sa cada în ghearele unui prădător.

Un contact constant

Coeziunea grupului este întărita în permanenta prin semnale vocale și contacte fizice. Caii comunica intre ei printr-un nechezat scurt, printr-un sforăit mai mult sau mai putin cordial. Aceste semne, însoțite de o mimica și de atitudini clare, stabilesc care este locul fiecăruia În fiecare zi caii se miros, se ling, se scarpină reciproc, se joaca împreuna.

Ne cunoaștem?

Astfel în interiorul unui grup fiecare poare recunoaște vocea și mirosul tuturor celorlalți. Asa pot depista imediat un individ provenit din exterior. De asemenea, fiecare știe de cine este dominat și pe cine poate domina. Incontestabil, unii cai se înțeleg bine și sunt bucuroși sa fie împreuna. Alții, dimpotrivă, stau la distanta și se evita.

Instinctul de grup în grajd

În captivitate calul nu realizează raporturi sociale normale cu congenerii săi. Necesitatea sa cea mai profunda, cea de a-și asigura supraviețuirea prin fuga, este contrariata. Totuși instinctul primordial se păstrează. Pentru un cal, ceilalți cai constituie lucrul cel mai important. În mintea sa, grajdul este egal cu grupul. Revenind în grajd, este alături de ceilalți, deci își regăsește sentimentul de siguranța.

Dominanți și dominați

Deși într-un grajd contactele se realizează greu, caii își stabilesc reguli sociale. Unii sunt temuți de toți ceilalți. Aceștia sunt cei dominanți. Alții sunt dimpotrivă împăciuitori cu toți semenii lor și se grăbesc sa cedeze la cea mai mica amenințare. Prietenia cu un alt cal poate avea un efect foarte liniștitor în asa măsura încât unii cai nu participă la concursuri fără amicul lor preferat, care rămâne legat pe margine dar participă sustindu-și moral prietenul!

Pe pășune

Ai vrea sa lași calul pe pășune împreuna cu unul sau mai multi alți cai, dar nu știi dacă se vor înțelege. In cazul în care calul tău va avea un singur însoțitor, ar trebui ca pana la urma cei doi sa se împrietenească. Ca și copiii, caii accepta “orice alt coleg” numai sa nu fie singuri. Dacă sunt mai multi cai, în mod normal situația se clarifica repede. După câteva amenințări și eventual mușcături în primele zile, fiecare ajunge sa-și cunoască locul în grup. In funcție de afinități se vor forma subgrupuri. In foarte rare cazuri neînțelegerile iau o amploare atât de mare încât unii indivizi trebuie despărțiți. Ai grija sa scoți potcoavele calului tău si asigura-te ca nici ceilalți cai nu au potcoave.

Vecinul drag

Vecinătatea ii apropie uneori pe cai. Stau unul lângă altul toată ziua și uneori pot sa se miroasă printre zabrele. In aceasta situație nechează jalnic dacă tovarășul lor pleacă la plimbare fără ei iar la înapoiere îl primesc cu manifestări de bucurie. Simpatii de acestea apar și intre cai care nu sunt așezați unul lângă altul. Dacă fac dovada unei atracții reciproce, ai tot interesul sa-i pui alături.

Nu pot sa-l sufăr!

Dimpotrivă, unii vecini de boxa nu se suporta. Nu pierd niciun prilej sa se amenințe reciproc, să lovească în peretele despărțitor sau în ușă. Aceasta dușmănie le tulbura atât masa act și odihna. Constituie un impediment în îngrijirea lor și contribuie, în general, la o creștere a nervozității lor. Cel mai potrivit lucru ar fi separarea lor, folosindu-se boxe diferite

Cum se explica atașamentul dintre cai

Existenta atașamentului intre doi cai se explica uneori printr-o mare familiaritate. Poate ca cei doi sunt cei mai vechi în acel grajd, cunoscându se deja de ani de zile. Sau cei doi cai au stat câteva luni împreuna pe pășune. In alte cazuri motivul rămâne un mister. Desigur mirosul are un rol important, ca de altfel și în cazul amiciției.

Incurajează contactele

In boxa, calul este lipsit de numeroasele gesturi care fac parte din viata lui în natura: sa miroasă alți cai, sa se joace, sa se scarpine, sa se lingă unul pe celalalt. Contactele cu alți cai, îndeosebi cu cei pe care ii simpatizează, favorizează echilibrul psihic al calului tău. Unii cai devin deprimați în captivitate. Trebuie sa li se dea un tovarăș: ponei, capra, oaie sau pisica. Adesea caii se împrietenesc cu pisicile.

Respecți relațiile create

In măsura posibilităților, trebuie respectate legile care determina relațiile dintre cai. Chiar dacă nu înțelegem care este motivația lor, este de dorit sa nu silim doi dușmani sa stea împreuna și nici sa nu despărțim doua animale care par sa tina unul la celalalt. De altfel un instructor care își cunoaște bine animalele știe ca nu are niciun interes sa pună la un loc dușmanii sau sa despartă prietenii.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Calul și prietenia

Scroll to Top