Cum înțelegi calul?

Înțelege-ți calul respectându-i stilul!
Cum gândește un cal?

Înțelege-ți calul respectându-i stilul!

Caii sunt animale cu o personalitate complexă, de aceea nu trebuie să presupunem că sunt animale ușor de guvernat.

Cuprins

Caii sunt animale cu o personalitate complexă

Ți-ai pus vreodată problema de ce toți caii sunt la început bănuitori când se apropie de apa sau de un teren nou pe care nu l-au verificat? De ce nu le plac umbrele de pe șosea, marcajele cu linii albe sau podurile care sună a gol? Iar dacă ai căzut pe jos, cum se explica efortul extraordinar pe care îl face calul pentru a evita să te calce? 

În sălbăticie calul supraviețuiește pentru că se salvează prin fuga, iar ca sa facă acest lucru picioarele sale trebuie sa fie în siguranță. Dacă nu, viata lui este în pericol, de aceea mânjii sunt deja în picioare la o ora după naștere. Prima lor grija este sa nu riște vătămarea picioarelor călcând pe ceva neverificat. Dacă însa vede că ceilalți membri ai grupului merg pe acolo în siguranță, ii va urma fără ezitare. Pentru o ființa a cărei principala apărare este fuga, cea mai proasta situație ar trebui să fie închiderea într-un spațiu limitat, fără posibilitatea de a fugi de dușmani. Chiar dacă caii domestici au învățat să accepte să stea închiși în grajd, ei prefera totuși libertatea: dacă au de ales, de obicei vor sta afara pe orice vreme, fără să utilizeze adăposturile aflate în apropiere. Este important să înțelegem claustrofobia cailor, pentru că aceasta le afectează atitudinea fata de închiderea în grajd și transportul cu camioane și trailere. Ținând cont de acest lucru, ar trebui sa le asiguram un grajd luminos, aerisit, spațios, același lucru fiind valabil și pentru camion, iar pe de alta parte sa avem grija să aibă acces la pășune zilnic cât de mult se poate, ca sa se joace și sa se relaxeze. Un alt lucru care nu le convine cailor este sa fie legați din nou motivul este programarea lor instinctiva, nevoia lor de a fi în stare sa fuga de pericol. Parteneriatul cu calul trebuie sa se bazeze și pe numeroase recompense sub forma de ușoare bătăi cu palma. De obicei caii își dau seama dacă ești mulțumit de ei sau nu.

Când lucrezi cu un cal trebuie sa-i arați ca tu ești membrul dominant al grupului, însa nu obții mare lucru dacă vrei sa folosești forța în acest scop, deoarece calul nu apreciază prea mult aceasta metoda: chiar dacă la început cedează, de la un anumit punct se va opune cu forța și într-o astfel de confruntare în mod inevitabil omul va pierde.

Calul reacționează bine la propriul sau limbaj, folosind limbajul corporal ecvin, poți sa arați că tu ești forța dominanta în grup. Trebuie sa contracaram forța superioara a cailor prin intelectul nostru: datorita psihologiei putem comunica cu el la un nivel mult mai profund având siguranța ca orice cal ne va înțelege. Prin limbaj corporal, dacă se adopta o postura agresiva, prezentându-te ca fiind mare sub aspect fizic (pur și simplu privind în sus, privind calul în ochi și ținând bratele depărtate pentru a da impresia ca ai un corp mai mare) calul va înțelege semnalul și te va considera un agresor, tratându-te cu respect ( încearcă aceasta manevra într-un camp deschis și vezi cum va reacționa animalul). Dacă însa eviți contactul vizual, iți lași capul în jos și iți rotunjești umerii, atunci adopți o postura pasiva (în ochii calului) și de aceea non-agresiva. Nu uita ca orice grup de cai are o ierarhie, unii dintre cai fiind dominanți și bătăuși decât ceilalți. Conștientizarea posturii și a semnalelor pe care le emiți are o importanta vitala când lucrezi cu, caii. Trebuie sa acționezi cu încredere și sa te arați hotărât, chiar dacă te simți nesigur, orice ai face sa nu te arați ezitant, pentru ca în felul acesta induci calului un sentiment de îngrijorare. De exemplu dacă nu reușești sa te îndrepți hotărât spre un obstacol, nesiguranța ta se va transmite calului, care se va opri – este normal ca dacă tu nu ai încredere cu privire la săritura (deși tu știi ce este de partea cealaltă a obstacolului) calul nu poate sa aibă el încredere pentru amândoi. Tine minte ca animalul trebuie sa reacționeze la acțiunile tale, niciodată nu trebuie sa reacționezi tu la cal, iar dacă se întâmpla asta înseamna ca el a preluat controlul. Acest lucru este valabil atât pentru manipularea calului cât și pentru călărit. Ai încredere prin contact vizual și limbaj corporal și solicita atenția calului. Fa-l sa aibă încredere în tine fiind hotărât în ceea ce faci dar cu mișcări lente și calculate atunci când lucrezi cu el. Fi răbdător dar ferm și tine minte ca vocea ta poate fi un instrument puternic, ca poți sa potolești sa calmezi, sa dojenești sau sa motivezi un cal.

Sfaturi practice

  1. Petrece un timp privind caii în libertate, pentru a putea înțelege mai bine ierarhia lor sociala și modul în care își folosesc limbajul (atât verbal cât și non-verbal) pentru a comunica intre ei.
  2. Ia în considerare întotdeauna instinctele primare ale calului tău: pentru noi este un lucru foarte simplu sa-i ridici piciorul, dar pentru el este o problema imensa să renunțe astfel la posibilitatea să de a fugi și făcând asta arata că are foarte multa încredere în tine. De aceea sa nu subestimezi niciodată bunăvoința calului, ci sa fii mulțumit cu ce face și cât de mult face pentru tine.
  3. Sa acționezi cu încredere când ești cu caii: învață sa-ți folosești limbajul corporal pentru a putea transmite un mesaj corect calului.
  4. Ai grija sa nu-i dai calului impresia ca te subordonezi: poți fi pasiv, dar dacă ești submisiv unii cai vor profita de aceasta și vor ajunge sa controleze total situația. Acest lucru ți-ar crea o mulțime de probleme: tine minte ca trebuie sa acționezi ca membru dominant al grupului.
  5. Ceea ce poate fi considerat ca personalitate a calului include trei componente: caracteristici înnăscute, comportament “învățat” și temperament. Asa numitele caracteristici înnăscute deriva din structura genetica a calului. Comportamentul “învățat” este legat de influenta: mamei sale, a grupului, a mediului și oamenilor. Temperamentul este cantitatea de energie cu care acționează.
  6. Când cumperi un cal asigura-te ca personalitatea lui este compatibila cu a ta: multi oameni își cumpăra cai prea temperamentali, ceea ce ii copleșește.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Cum înțelegi calul?

Scroll to Top