Exprimări vocale

Cai de comunicare

Fiecare tip de sunet are un sens diferit și este important

să cunoaștem semnificația nechezatului, țipatului sau sforăitul cailor sunt Exprimări vocale tipice cailor care trebuie sa le cunoaștem într-un mod clar și consistent pentru a stabili o relație bună și înțelegere cu aceștia.

Cuprins

Fiecare tip de sunet are un sens diferit și este important să cunoaștem semnificația nechezatului, țipatului sau sforăitul cailor sunt exprimări vocale tipice cailor care trebuie sa le cunoaștem într-un mod clar și consistent pentru a stabili o relație bună și înțelegere cu aceștia.

Nechezatul

Nechezatul este apelul general de recunoaștere sau contact. Caii au timbru individual asa ca își pot recunoaște prietenii după nechezat asa cum recunoaștem noi vocea unui prieten la telefon. Putem sa nu vorbim cu cineva luni de zile și totuși ii recunoaștem vocea, iar la cai se întâmpla la fel. Gândește-te ce ce ocazie nechează calul tău? Atunci când este dus într-un grajd unde nu sunt alți cai; când îl dai jos din mașină la un concurs, dacă un prieten este îndepărtat din raza lui vizuala. Observa și felul în care își ridica capul când nechează, pentru a-și folosi cât mai bine gatul, asa cum un cântăreț adopta o anumita postura când încearcă sa ia notele cele mai de sus. Ascuta caracterul și tonul nechezatului: sunetul scos de un armăsar excitat este diferit de cel al unui animal care este tulburat, de exemplu o iapa care și-a pierdut din vedere mânzul.

Nechezat scurt

Uneori nechezatul este mai scurt și mai încet cel mai plăcut foarte delicat și matern, fiind cel al unei iepe care vorbește cu mânzul. Acest tip de nechezat este folosit intre caii care sunt prieteni, sau pentru a saluta un om considerat prieten, iar armăsarul are în vocabular un nechezat de curtare foarte special. Fa-ți timp sa te uiți la caii aflați în libertate pe pășune și în felul acesta poți sa înveți cum funcționează societatea ecvina. Vei vedea o mulțime de lupte “în joaca”, în special intre tineri. Dacă are loc o confruntare serioasa, vei vedea amenințări, în diferite grade de gravitate, înainte de a se produce vreun contact fizic. Un parteneriat intre tine și calul tău care îl face sa aibă încredere în tine în orice situație iți da multa satisfacție dar poate fi și salvator de vieți. Dacă se produce un incendiu poate ca va trebui sa-l scoți din grajd punându-i ceva pe cap ca sa nu vadă iar dacă accepta cu plăcere sa te asculte se pot economisi secunde vitale.

Țipatul

Țipatul este un sunet familiar, în special dacă ai o iapa căreia ii place sa flirteze, în compania cailor o sa auzi o mulțime de țipete adesea însoțite de lovituri cu picioarele din fata. O întâlnire intre cai străini – masculi sau femele – poate duce la reacții similare. Țipetele constituie o parte importanta a ceremonialului de curtare intre o iapa și un armăsar, indicând starea de excitație. Țipatul poate fi utilizat ca un avertisment sau în cazul unor resentimente. De exemplu o iapa cu mânz va tipa la alta iapa pentru ca s-o tina departe de mânzul ei. Dar acesta nu va fi singurul semn, ci va fi însoțit de urechi culcate pe spate și de legănarea crupei înspre ”intrusa”.

Sforăitul

Multi călăreți și-au putut vedea calul sforăind la un “monstru”, care poate fi un semn de circulație un om cu o umbrela sau alt lucru ciudat. Unii cai sunt speriați cu adevarat, pe când alții sunt bine dispuși și vor sa se joace pretinzând ca sunt îngrijorați sforăiturile înspăimântate având rolul de a spori efectul. Vederea porcilor și mirosul lor produc adesea acest tip de comportament. In libertate, armăsarii sforărie când se provoacă unul pe altul. In oricare dintre aceste împrejurări calul adopta de obicei o poziție caracteristica, cu capul și coada în sus, situație în care este foarte atent, gata sa fuga de “monstru” dacă acesta se dovedește cu adevarat periculos.

Gemetele

Alte sunete produse de cal sunt gemetele: de exemplu unii cai gem când fac un efort mare (eventual o săritura . O iapa care fata geme adesea, ca și un cal care are o colica sau care se ridica de jos.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Exprimări vocale

Scroll to Top