Parelli Natural Horsemanship

sistem de antrenament
Parelli Natural Horsemanship

Natural Horsemanship

este un sistem de antrenament care se bazează pe comunicarea cu calul și înțelegerea limbajului său corporal. Metoda se concentrează pe construirea unei relații de încredere și respect între călăreț și cal, și pe dezvoltarea calului ca partener în călărie, nu ca un animal domestic.

Cuprins

Parelli Natural Horsemanship

În anii ’80 dupa ce a incheat cariera in lumea rodeo, Pat Parelli a dezvoltat o abordare revoluționară în dresajul cailor, cunoscută sub numele de “Parelli Natural Horsemanship“. Metoda sa se bazează pe ideea de a înțelege și de a lucra cu caii în mod natural, respectând comportamentul lor și comunicând într-un mod pe care caii îl înțeleg instinctiv.

Parelli a dezvoltat această metodă în colaborare cu soția sa, Linda Parelli, și a promovat-o prin seminarii, cursuri și materiale educative, inclusiv cărți și DVD-uri. Scopul său a fost să ajute oamenii să dezvolte o relație mai profundă și mai armonioasă cu caii lor, bazată pe înțelegere și comunicare eficientă. Metoda sa a câștigat popularitate în rândul iubitorilor de cai din întreaga lume și a influențat abordarea față de dresaj și in modul de a lucra cu caii.

Parelli Natural Horsemanship este un sistem de antrenament care se bazează pe comunicarea cu calul și înțelegerea limbajului său corporal. Metoda se concentrează pe construirea unei relații de încredere și respect între călăreț și cal, și pe dezvoltarea calului ca partener în călărie, nu ca un animal domestic.

Principii de bază

Cele patru principii sunt fundamentul metodei “Parelli Natural Horsemanship” și reprezintă ghidul esențial pentru comunicarea și lucrul cu caii într-un mod natural și eficient. Aceste principii oferă o structură clară pentru a dezvolta o relație profundă și respectuoasă între om și cal.

Iată o detaliere a fiecărui principiu pe care metoda Parelli Natural Horsemanship se bazează:

  1. Leadership (Conducere): acest principiu subliniază importanța ca omul să fie liderul în relația cu calul. Calul este un animal care caută un lider în turma sa și, prin urmare, este crucial ca omul să dobândească acest rol. Un lider respectat inspiră încredere și respect din partea calului și stabilește baza pentru o comunicare eficientă.
  2. Attitude (Atitudine): principiul atitudinii subliniază influența pe care o are starea mentală a omului asupra comportamentului calului. O atitudine pozitivă și calmă a omului creează un mediu sigur și confortabil pentru cal. Acest principiu evidențiază importanța controlului emoțional și a rămânerii concentrat pe obiectivele comunicării cu calul.
  3. Knowledge (Cunoaștere): acest principiu pune accent pe înțelegerea comportamentului natural al cailor și a modului în care comunică în rândul lor. Cunoașterea modului în care caii comunică între ei și cum reacționează la stimuli este esențială pentru a comunica în mod eficient cu calul tău. Acest principiu încurajează dezvoltarea unei cunoașteri solide despre psihologia și nevoile cailor.
  4. Communication (Comunicare): comunicarea eficientă este cheia pentru a lucra cu caii. Acest principiu încurajează omul să găsească modalități naturale și non-verbale de a comunica cu calul. Folosirea limbajului corpului, a gesturilor și a semnalelor subtile contribuie la înțelegerea reciprocă între om și cal. Principiul comunicării subliniază necesitatea de a rămâne consecvent în semnale și indicații.

Aceste patru principii sunt fundamentale pentru metoda Parelli Natural Horsemanship și reprezintă o abordare holistică în lucrul cu caii. Ele nu sunt doar aplicabile în timpul sesiunilor de dresaj, ci și în interacțiunile zilnice. Prin urmarea acestor principii, oamenii pot construi o relație mai puternică, mai respectuoasă și mai eficientă cu caii lor.

Cele șapte jocuri

Metoda Parelli Natural Horsemanship promovează o abordare interactivă și distractivă în lucrul cu caii. Iată câteva exemple de jocuri și exerciții specifice acestei metode.

Joc de oglindă: în acest joc, vă mișcați în același mod în care se mișcă calul dvs., încercând să reflectați fiecare mișcare a corpului său. Acest joc vă ajută să vă sincronizați cu calul dvs. și să construiți o relație de încredere.

Joc de tag: în acest joc, vă jucați de-a prinselea cu calul dvs., galopând unul după altul. Acest joc vă ajută să vă îmbunătățiți coordonarea și să vă construiți o relație de prietenie cu calul dvs.

Joc de mers pe linie: în acest joc, vă cereți calului dvs. să meargă pe o linie dreaptă, fără să se abată. Acest joc vă ajută să vă îmbunătățiți controlul calului dvs. și să-i construiți încrederea.

Joc de viteză: în acest joc, vă cereți calului dvs. să galopeze cât de repede poate. Acest joc vă ajută să vă îmbunătățiți viteza și agilitatea calului dvs.

Joc de oprire: în acest joc, vă cereți calului dvs. să se oprească la comandă. Acest joc vă ajută să vă îmbunătățiți controlul calului dvs. și să-i construiți încrederea.

Joc de întoarcere: În acest joc, vă cereți calului dvs. să se întoarcă la comandă. Acest joc vă ajută să vă îmbunătățiți controlul calului dvs. și să-i construiți încrederea.

Joc de sunet: în acest joc, vă cereți calului dvs. să reacționeze la un anumit sunet, cum ar fi un clopot sau o țipenie. Acest joc vă ajută să vă îmbunătățiți ascultarea calului dvs. și să-i construiți încrederea.

Acestea sunt doar câteva dintre jocurile pe care le puteți folosi pentru a vă conecta cu calul dvs. cu metoda Parelli. Cu cât petreceți mai mult timp jucând cu calul dvs., cu atât mai bine veți comunica și veți construi o relație de încredere. Aceste jocuri pot fi personalizate în funcție de nivelul de pregătire al calului și de scopurile de lucru. În esență, ele sunt concepute pentru a dezvolta o comunicare mai profundă, încredere și cooperare între cal și om.

Programul care îi poartă numele s-a răspândit în întreaga lume. Metoda Parelli Natural Horsemanship a fost folosita de 2 milioane de oameni în întreagă lume dea lungul timpului, cu peste 200.000 de elevi înregistrați în 73 de țări și 150 de instructori. Metoda Parelli Natural Horsemanship propune o abordare noua a dresajului de cai care este folosită de călăreți de toate nivelurile de experiență. Metoda este cunoscută pentru rezultatele sale pozitive și pentru capacitatea de a crea o relație puternică între călăreț și cal.

Parelli Natural Horsemanship webiste:

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Parelli Natural Horsemanship

Scroll to Top