Ce sunt rasele de cai?

un grup de cai care împărtășesc anumite caracteristici distinctive
horse, pony, freedom-2087276.jpg

Caii și poneii au dimensiuni și forme diferite.

În lume există peste 300 de rase de cai, fiecare având o istorie interesantă și contribuind la diversitatea și frumusețea universului ecvestru.

Cuprins

O rasă de cai este un grup de cai care împărtășesc anumite caracteristici distinctive, cum ar fi aspectul fizic, temperamentul, abilitățile sau istoria comună a selecției și încrucișării. Rasele de cai sunt create prin selecția atentă și încrucișarea între cai cu trăsături similare, cu scopul de a păstra și îmbunătăți aceste caracteristici specifice. Astfel, fiecare rasă de cai poate prezenta anumite trăsături unice și specializate care o fac potrivită pentru diferite activități, cum ar fi cursele de viteză, săriturile, muncă agricolă sau echitația de agrement.

În lume există peste 300 de rase de cai, fiecare având o istorie interesantă și contribuind la diversitatea și frumusețea universului ecvestru. Caii și poneii au dimensiuni și forme diferite. Acest lucru înseamnă că au aceleași caracteristici ca și alți cai sau ponei din aceeași rasă.

Rasele de cai sunt împărțite în 3 grupuri: rase cu sânge rece, rase cu sânge cald și pur-sânge. În schimb, rasele de ponei, de obicei, nu sunt clasificate în același mod.

Sânge rece

Caii cu sânge rece provin din Europa de Nord, cunoscute pentru temperamentul lor blând, puterea fizică și capacitatea de a lucra în condiții grele. Folosiți pentru munca grea și anevoioasă cum ar fi tracțiunea, transportul mărfurilor si agricultură.

Caracteristici distinctive:

 1. Dimensiuni mari: caii cu sânge rece sunt adesea cunoscuți pentru statura lor impunătoare (pot cântări peste o tona) și înalți.
 2. Forță fizică: aceste rase sunt foarte puternice și pot trage sarcini grele sau efectua munci de tracțiune cu ușurință. Datorită forței lor, sunt adesea utilizați în lucrările agricole și în transportul greu.
 3. Temperament calm: caii cu sânge rece sunt de obicei foarte docili și au un temperament blând. Acești cai sunt cunoscuți pentru faptul că sunt prietenoși și calmi, ceea ce îi face potriviți pentru a fi folosiți de către începători sau pentru activități de agrement.
 4. Blana densă: caii cu sânge rece au adesea o blană densă, care îi protejează de temperaturile scăzute din regiunile reci din nordul Europei.
horse, horses, foal-4207118.jpg

Exemple de rase de cai cu sânge rece: Percheron, Clydesdale, Fresian, Shire, Suffolk Punch și Fjord (norvegian de tracțiune).

Sânge cald

Aceste rase au fost obținute prin încrucișarea cailor pur-sânge cu sânge rece. Caii din aceste rase sunt considerate a fi o combinație între caii cu sânge rece (care sunt mari și puternici, buni pentru tracțiune si munci grele) și caii cu pur-sânge/sânge fierbinte (care sunt mai agili, rapizi și cu un potențial mai mare pentru activități sportive).

Caracteristici distinctive:

 1. Temperament echilibrat: caii cu sânge cald au un temperament echilibrat și placid, dar totuși energic și cooperat. Acestea sunt cai cu o personalitate caldă, prietenoasă și ușor de lucrat cu ei, ceea ce îi face potriviți pentru diverse activități, inclusiv echitație de agrement, sporturi ecvestre și muncă de fermă.
 2. Talente sportive: caii cu sânge cald sunt apreciați pentru calitățile lor atletice și pentru faptul că sunt potriviți pentru o varietate de sporturi ecvestre. Ei pot excela în discipline precum sărituri peste obstacole, dressage, concursuri de anduranță și alte activități sportive.
 3. Conformație echilibrată: aceste rase au o conformație echilibrată, cu musculatură puternică și membre bine proporționate. Aceste caracteristici fizice contribuie la agilitatea și versatilitatea lor.
 4. Chiar dacă nu sunt masivi caii din acesta categorie au capacitatea de a fi folosiți în munci de tracțiune ușoară și sunt de mare ajutor în activitățile agricole și de transport.
horse, recreation, forest-1203589.jpg

Exemple de rase de cai cu sânge cald includ Holsteiner, Hanoverian, Oldenburg, Trakehner, Warmblood Belgian, Danish Warmblood și altele.

Pur-sânge

Caii pur-sânge aparține unor rase vechi și foarte pure, care au avut o influență enormă asupra creșterii si dezvoltării aproape tuturor raselor de cai și ponei. Cu o structură ușoară, piele subțire, temperament vioi și energic. Sunt cai ideali pentru călăreți experimentați.

Caracteristici distinctive:

 1. Viteză și agilitate: caii pur-sânge sunt cunoscuți pentru viteza lor impresionantă și agilitatea în curse.
 2. Conformație aerodinamică: caii pur-sânge au o conformație aerodinamică, cu membre lungi si grațioase, care le permit să atingă viteze mari cu ușurință. Au o construcție ușoară, care contribuie la rapiditatea și mobilitatea lor.
 3. Temperament alert și energic: acești cai au de obicei un temperament alert și energic, fiind motivați să concureze și să alerge.
 4. Blană fină: caii pur-sânge au de obicei o blană fină și lucioasă, care le oferă o înfățișare elegantă.
 5. Utilizare în sporturi ecvestre: În afară de cursele de viteză, caii pur-sânge sunt utilizați și în alte discipline ecvestre, cum ar fi săriturile peste obstacole și dressage.
arabian, arabian horses, horses-2548238.jpg

Este important de de știut, caii pur-sânge sunt specializați pentru curse și nu sunt întotdeauna potriviți pentru activități de agrement sau muncă. Datorită vitezei lor și a temperamentului lor alert, acești cai necesită o îngrijire și un antrenament specializat pentru a-și menține sănătatea și performanțele optime în cursele lor.

Ponei

Clasificarea ca ponei sau cal se face de obicei pe baza înălțimii. Dar nu este singurul criteriu fiind luate în considerare și alte caracteristici fizice, dar este important să înțelegem că acestea sunt în continuare aceeași specie, diferind doar în dimensiuni și uneori în trăsăturile exterioare. Poneii au o înălțime maxima de 147 cm, majoritatea fiind sub acesta înălțime. Poneii au picioare mai scurte decât caii direct proporționale cu dimensiunea lor. Sunt robuști, puternici și un caracter independent.

shetland, chestnut, pony-2489171.jpg

Astăzi sunt aproximativ trei sute de rase de cai. Cele mai multe dintre rasele de cai care există astăzi au fost create pentru a remedia sau ameliora, cele mai dorite trăsături: rezistenta, viteza frumusețe. Selecția artificială implică intersecția dintre diferite rase de cai. Afla mai mult >>>

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Ce sunt rasele de cai?

Scroll to Top