Școala Spaniolă de Călărie, Spanische Hofreitschule (Înalta Școală Spaniola de Călărie) Viena, Austria. Este o școală de echitație de tradiție pentru cai Lipițan(click aici pentru mai multe detalii despre acesta rasă). Nu numai ca este un centru de dresaj clasic, sediul fiind una dintre atracțiile turistice ale Vienei. Școala oferă spectacole și acces la anumite sesiuni de antrenament. Punctul forte al acestei școli este tradiția, fiind singura din lume care păstrează și cultivata înalta arta a călăriei renascentiste. Școala Spaniolă de Călărie este situata în centrul istoric al orașului Viena. Spectacole au loc la școala de iarna de călărie(Winter Riding School), construită între 1729-1735. Școala Spaniolă de Călărie are, de asemenea, grajduri de vară în Heldenberg-Wetzdorf. Cei 68 de armăsari rezidenți sunt duși acolo în iulie și august timp de șapte săptămâni. Caii nu sunt supuși antrenamentelor în aceasta perioada dar în schimb sunt testați cu exerciții ușoare de echitație în pădurile din apropiere.
Istorie
Școala de echitație a fost înființată în anul 1572, cu mult înainte primului manej francez aparținând lui Antoine de Pluvinel, care este și este cel mai vechi din lume. Documentele arata ca în 1565 a fost construita o arena din lemn folosita pentru echitație. Circa 150 de ani mai târziu împăratul Carol al VI-a, l-a angajat pe arhitectul Joseph Emanuel Fischer von Erlach pentru a construi o noua arena pentru echitație si anume școala de iarna de călărie(Winter Riding School) folosită și în prezent. Înainte de acel moment, școala a funcționat într-o arena de lemn de la Josefsplatz. Pentru un timp, sala de echitație a fost folosita pentru diverse ceremonii. În prezent este deschisa publicului, care poate asista la spectacole și antrenamente. Școala Spaniolă de Călărie poarta acest nume datorită cailor spanioli care au pus bazele rasei lipițan fiind și singura folosită în cadrul acestei școli. Astăzi caii școlii spaniolă de călărie sunt crescuți la Piber Federal Stud, Austria. Inițial caii proveneau de la Lipizza (Lipica în slovena), Slovenia, care a și dat numele acestei rase.
Metode de antrenament
Metodele folosite de școală de echitație se bazează pe tehnici străvechi de a instrui cai de război. Este mit faptul că aceste tehnici au fost dezvoltate pentru a ajuta calul în lupta, de fapt, ele sunt folosite pentru a întări organismul calului, pentru al menține sănătos și pentru ai dezvolta calitățile atletice. Toate mișcările sunt bazate pe cele efectuate în mod natural de cal atunci când în stare de libertate. Armăsarii tineri sunt instruiți în trei etape:
- Remontenshule: (învățarea călăritului) Aceasta etapa începe când calul este cumpărat de Școala Spaniola de Călărie la vârsta de 4 ani. Armăsarul este învățat cu șaua și chinga, începe sa învețe în lonja cu ajutoarele, se lucrează ca să fie ascultător și să îi fie întăriți mușchii pentru a-l pregăti pentru călăreț. Lucrul la lonja include trecerile de la pas, trap și galop, schimbarea de tempo al pasului și durează circa 2-3 luni înainte ca un călăreț sa se urce pe spatele calului. După lonjare, calul este călărit într o arena cu linii drepte, pentru a fi învățat să răspundă corect la ajutoarele călărețului în timp ce este călărit. Telul principal în acest timp este să dezvolte mișcarea libera inainte a mersului normal (nu adunat sau extins), cu contact corect al frâului lung și să înceapă să îi cultive liniaritatea. Antrenamentele ar trebui să îmbunătățească puterea animalului și rezistența, astfel pregătindu-l pentru următoarea etapa.
- Campagneschule: (perioada de școlarizare ). De obicei calul este pregătit pentru a doua etapă a pregătirii sale după un an de călărie în prima etapa, chiar dacă perioada de timp este personalizata pentru fiecare cal. Armăsarii tineri sunt întotdeauna formați de călăreți cu experiență în aceasta etapa pentru a preveni formarea proastelor obiceiuri din cauza unui antrenament necorespunzător în perioada de școlarizare. În acest timp, este învățat colectarea , si este calarit in ture si in cerc in toti pasii. Scopul principal al acestei faze este dezvoltarea impulsului, a îmbunatățirii pașilor naturali, pentru a face calul suplu și flexibil, si treptat pentru dezvoltarea mușchilor calului. Calul va învăța sa îndoaie gatul, corpul și va fi evaluat pentru conformația sa. În acest timp va fi făcută majoritatea antrenamentului, și calul învață sa scurteze și sa mărească pasul, sa facă mișcări laterale, în marea majoritate a timpului lucrul se face la trap. Aceasta faza cere cel mai mult timp dintre cele trei, în general doua treimi din timpul total, va lua pentru a produce “calul finit”. Înainte de sfârșitul acestei etape, armasarilor le este introdus fraul dublu, pentru a rafina ajutoarele calaretului.
- Hohe Schule (“liceul” sau Haute Ecole). În acest stadiu, călărețul va stimula pas cu pas calul în direcția perfecționării acestuia din urma ca liniaritate, contact, suplețe, întindere și impuls. Prin aceasta activitate, calul va învăța sa execute mișcări din ce în ce mai dificile cum sunt: pirueta, pasajul, piaf și schimbările de ritm. Multe dintre exercițiile deprinse în perioada de școlarizare sunt utilizate în aceasta faza, atenția concentrându-se pe calitatea muncii, ele fiind folosite îndeosebi pentru executarea unor exerciții mai dificile. Armăsarii sunt, după aceasta etapa, evaluați, pentru a se vedea dacă se pretează pentru dificilul “aer de deasupra pământului”, pasul final în antrenamentul lor. Odată ce sunt aleși caii sunt învățați cea mai adecvata săritură a școlii prima data pe pământ apoi cu șeaua.
Uniforme și echipamente
Uniforma, stil Empire, a fost folosită pentru prima dată în anul 1795 fiind folosita și în prezent cu mici modificări fată de cea originală. Uniforma călăreților este formata din: frac maro, pălărie stil bicorne, pantalonii scurți de culoare alba, mănuși albe de piele de căprioară și cizme negre de călărie. În timpul spectacolelor armăsarii, maturi care au completat programul de antrenament, poarta o platoșă pentru piept și crupă placata cu aur numita Goldzeug. Ei, de asemenea, sunt echipați cu o “șa speciala”, din piele de căprioară și este putin mai mare decât cea engleză, care este folosită de școală pentru antrenamentele cailor și călăreților. Toți caii, cu excepția armăsarilor tineri, folosesc valtrap roșu și auriu sau verde și auriu, sau păturică, sub șa. Roșu este pentru “All Steps and Movements of the High School”, “Pas de Deux”, “On the Long Rein”, “The Grand Solo” și ”The School quadrille”. Verde este folosit pentru ”Work In-Hand” and the “Airs above the Ground”. Valtrapul este, de asemenea, folosit pentru a diferenția poziția ocupata de fiecare călăreț în scoală. Directorul școlii are trei benzi aurii și franjuri aurii, călăreții principali au trei benzi aurii, călăreții au două benzi și călăreții asistenți o banda aurie. Armăsarii tineri folosesc un echipament diferit fata de caii maturi.
Spectacole
Spectacole de la Școala Spaniolă de Călărie inițial erau prezentate doar pentru oaspeții Curții Regale, iar apoi, au fost deschise publicului larg la începutul secolului 20 doar pentru ocazii speciale. Odată cu căderea imperiului austro-ungar, în 1918, școala s-a deschis spectacolelor in mod regulat pentru public în acest mod putând finanța activitățile școlii și plăti cheltuielile de întreținere. La început spectacolele erau destul de scurte, călăreții principali, prezentau mișcările armăsarilor din programul de antrenament. În prezent programul de spectacol este mult mai extins. El începe cu armăsarii tineri care sunt în prima fază de formare, în care calul demonstrează ce a învățat. Următoarea secțiune a spectacolului este “All Steps and Movements of the High School” în care armăsarii pe deplin pregătiți pun în aplicare mișcările de la probele Olimpice de Grand Prix. Următoarea secțiune este “Work in Hand”, pentru a arăta modul în care caii sunt pregătiți pentru a executa: levade, courbette si capriole. Această demonstrație include activitatea pe diagonala, perete și între piloni. Apoi, unul dintre armăsari cu antrenamentul completat lucrează dupa metoda ”On the Long Rein”, în care desfășoară toate mișcările cu călărețul în șa. Spectacolul se termină cu “School Quadrille” format din 8 călăreți care lucrează în formație executând elemente cu diferite grade de dificultate totul cu un fundal de muzică clasică care durează de 20 de minute. Programul de spectacol al formației de 8 călăreți este cel mai lung și dificil din lume.
Curiozități
- Școala Spaniolă de Călărie a fost comemorata pe o serie de monezi euro austrieci în anul 2006.
- În mod tradițional, lipițani de la școală spaniola sunt instruiți și călăriți în întregime de bărbați cu toate că Școala Spaniolă de Călărie afirmă că nu a existat niciodată o interdicție oficială asupra femeilor. În octombrie 2008, două femei, de 18 de ani din Regatul Unit și 21 de ani din Austria, au trecut examenul de admitere și implicit acceptate să se perfecționeze în cadrul școlii pe postul de călăreț. Ele sunt primele femei care fac acest lucru în lunga sa istorie de circa 441 de ani.