Începuturi

– a doua parte –

Începuturile calului sălbatic timpuriu este discutabila.

Totuși deși se pare ca erau mai multe tipuri de cai în acel moment, calul modern a derivat inițial din 3 tipuri particulare: calul de pădure, calul sălbatic asiatic(care este cunoscut și drept calul lui Przewalski) si tarpanul.

Cuprins

Începuturile

Evoluția calului sălbatic timpuriu este discutabila. Totuși deși se pare ca erau mai multe tipuri de cai în acel moment, calul modern a derivat inițial din 3 tipuri particulare: calul de pădure, fiind un animal lent, păros, care avea circa 15 palme înălțime și trăia în pădurile mlăștinoase din nordul Europei; calul sălbatic asiatic(care este cunoscut și drept calul lui Przewalski). Tarpanul, un cal mai ușor care a trăit în stepele rusești pana la sfârșitul secolului al XIX-lea. Din aceste trei tipuri specialiștii au presupus ca au evoluat de-a lungul timpului doua tipuri de cai și doua de ponei, care stau la baza tuturor raselor care sunt crescute în prezent de pasionații de cai.

Primul tip de ponei denumit poneiul Celtic sau Atlantic și a evoluat în nord-vestul Europei. A prosperat în condiții aspre, umede, iar fosilele și picturile arata o înrudire apropiata a acestui animal cu poneiul Exmoor și cu cel de Islanda.

Al doilea tip de ponei trăia în nord-vestul Europei și Asiei, era mai mare decât precedentul lui. Mai robust, mai greu, se mișca încet și era, probabil predecesorul cailor grei de astăzi. Nu a migrat, dar avea o blana lungă și groasa în timpul iernii; un corp voluminos în care depozita grăsime și picioarele groase îl ajutau sa deplaseze în mlaștini. Se crede ca avea o culoare negricioasă, o dunga dorsala și era asemănător calului sălbatic Asiatic. Poneii de Fjord, Highland și calul Noriker sunt descendenți probabil ai acestui tip.

Al treilea tip care provenea din Asia Centrala era un cal mic, firav, de 14,3 palme, putin mai înalt decât al doilea tip de ponei. Primul tip de cal era mai ușor și subțire, cu gat lung, urechi lungi și o blana foarte fina. Semăna foarte bine cu Akkal Teke care putea trai în condiții de căldură extrema și foarte putina apa. Se presupune ca Karabakh-ul, Andalusianul și poneiul Sorraia ar fi derivate din acest tip.

Al patrulea tip de cal trăia în vestul Asiei. Era un cal mic și era mai ușor decât tipul 3, avea un cap mai suplu, o coada inserata mai sus și o blana foarte fina. Ca și tipul 3, era un animal rezistent la căldură. În mod clar influențat de Tarpan, Arabul ar putea să derive din acest tip cu toate ca poneiul Caspic este cel mai apropiat echivalent actual al sau.

Acest număr mare de deosebiri, cum ar fi creșterea parului și densitatea osului este datorată în special evoluției cailor în diferite climate. Terenul, solul și furajul au avut o influentă importanta asupra evoluției cailor. Procesul s-a accelerat odată ce caii au fost domesticit – probabil în Asia centrala de acum 5.000 de ani, când mongolii și alte triburi au domesticit caii sălbatici. Odată introdusa creșterea selectiva, s-au creat animale tot mai puternice, mai rapide, mai atletice și au apărut rase ca pur-sângele arab, care s-au perpetuat și au rezistat pana în zilele noastre.

Alte tipuri de ecvine

Zebrele și măgarii au evoluat din ramura măgarilor din familia Equus și au la picioare tot un singur deget. Zebra a evoluat și este originara din Africa. Exista în prezent trei specii de zebra distribuite în estul și sudul Africii: zebra Grevy , zebra Burchell și zebra de munte. Quagga, o specie semidungată, a dispărut în secolul al XIX-lea. Zebra, spre deosebire de alte ecvine, nu a fost domesticita pe scara larga. Cele doua grupe de măgari sălbatici(asiatic și african) au evoluat în Lumea Veche și trăiesc în deșerturile și tufărișurile din Asia, Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Sunt solizi și de obicei, trăiesc în grupuri mici sau singuratici. Ca și zebrele, pot supraviețui perioade îndelungate fără apa și străbat distante lungi. Măgarul domestic descinde din cel sălbatic.

Hibrizii

Încrucișarea diferiților cai sau ponei a generat progenituri fertile care au moștenit caracteristici de la ambii părinti. Dar încrucișarea diferitelor ramuri ale familiei ecvinelor care nu apar în natura, a generat progenituri nefertile. Încrucișarea părinților cu urmașii lor au afectat de asemenea progeniturile.

  1. Catarul este progenitura unui măgar mascul și a unei iepe; are corpul de cal, urechile și picioarele de măgar.
  2. Hinny este progenitura unei măgărite și a unui armăsar, are un corp de măgar, iar urechile și picioarele sunt de cal.
  3. Zebrinny este rezultat din un armăsar și o femela de zebra.
  4. Zebrula este rezultat din un mascul de zebra și o iapa.
  5. Zedonk este progenitura dintre o zebra și un măgar.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Începuturi

Scroll to Top