Morfologia

standarde de rasa
foal, horse, nature-7671949.jpg

Standarde de rasa definesc caracteristicile fiecărei rase

Cu toate acestea, există unele caracteristici generale care sunt luate în considerare în evaluarea morfologiei cailor.

Cuprins

Morfologia sau standardul de rasă este o ramură a studiului anatomic care se ocupă cu forma și structura organismelor vii. În cazul cailor, morfologia se concentrează pe standardul de rasă, un set de criterii, care descriu forma și aspectul ideal al unui cal dintr-o anumită rasă. Standardul de rasă este stabilit de organizațiile de registru și de asociațiile de rase de cai.

Standarde de rasa la cai

Standardul de rasă variază în funcție de rasa calului și de organizația care reglementează această rasă. Cu toate acestea, există unele caracteristici generale care sunt luate în considerare în evaluarea morfologiei cailor. Iată câteva exemple comune.

Înălțimea

Standardul de rasă specifică înălțime ideală pentru caii din acea rasă. Aceasta poate varia de la cai mici, cum ar fi poneii, până la cai înalți, cum ar fi caii de rasă mare.

Proporții corporale

Un cal ideal ar trebui să aibă proporții echilibrate între diferitele părți ale corpului său. De exemplu, o lungime adecvată a picioarelor în raport cu corpul și o distanță corectă între coapse și umeri.

Forma capului și expresia

Standardele de rasă pot specifica anumite caracteristici ale capului, cum ar fi forma craniului, lungimea și grosimea gâtului, poziția urechilor și expresia ochilor.

Forma și poziția ochilor

Forma și poziția ochilor pot varia în funcție de rasă. De exemplu, există cai cu ochi mari și rotunzi, în timp ce alții pot avea ochi mai mici și mai înclinați.

Forma și lungimea gâtului

Standardele de rasă pot specifica o anumită lungime și curbă a gâtului, care poate varia de la scurt și drept până la lung și arcuit.

Forma corpului

Standardele de rasă pot descrie forma generală a corpului calului, inclusiv lungimea spatelui, adâncimea pieptului, lățimea umerilor și unghiurile articulațiilor.

Calitatea membrelor

Standardul de rasă poate detalia cerințe privind forma și structura membrelor, inclusiv unghiul piciorului, lungimea osului, forma copitei și musculatura membrelor.

Acestea sunt doar câteva exemple de criterii care pot fi luate în considerare în standardul de rasă al unui cal. Este important de remarcat că aceste criterii pot varia semnificativ între diferitele rase de cai și că standardele de rasă pot suferi modificări în timp, în funcție de dezvoltarea și evoluția raselor respective. Pentru detalii precise despre standardul de rasă este recomandat să consultați organizațiile de registru (stud book) sau asociațiile specializate în rasa respectivă.

Rase de cai


Timp de secole, omul a fost implicat în selecția morfologica si funcțională a calului dând naștere la diferite rase. Astăzi sunt aproximativ trei sute de rase de cai. Cele mai multe dintre rasele de cai care există astăzi au fost create pentru a remedia sau ameliora, cele mai dorite trăsături: rezistenta, viteza frumusețe. Selecția artificială implică intersecția dintre diferite rase de cai. Afla mai mult

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Morfologia

Scroll to Top