Cum sa pregătim calul pentru iarna
În general calul nu este considerat mai mult decât o unealta foarte rezistenta, dar este o ființa ca oricare alta și are la fel de multa nevoie de îngrijire și asemenea tuturor viețuitoarelor cu sânge cald, în caz de foamete și frig, nici măcar caii nu rezista la îngheț! Nopțile geroase și zilele aspre de iarna afectează orice ființă vie, iar caii nu fac excepție de la regula. Totuși, unele persoane sunt ferm convinse ca aceste animale superbe și puternice suporta orice, chiar și o temperatura de -20°C. Fără îndoială, caii suporta bine frigul, dar numai dacă le asigurați condițiile prielnice. Organismul calului trebuie să se pregătească din timp pentru zilele geroase de iarna. Deși mari și impunători, caii sunt foarte sensibili și se pot îmbolnăvi ușor. Din fericire ei nu au nevoie de luna de pe cer ca să fie sănătoși pe timp de iarna, ci doar adăpost corespunzător, hrana, apa și putina îngrijire zilnică.
Cu stomacul plin, calul e mai fericit și mai puternic
O alimentație bogată este absolut necesara. În lipsa hrănirii suficiente, circulația sanguina a unui cal slab încetinește și duce la răcirea parților lipsite de musculatura, iar într-un final, la îngheț. Nici sistemul imunitar al unui cal ținut în condiții neadecvate, nu este destul de puternic, astfel animalul poate ceda mult mai ușor. Oamenii tind sa compare caii cu propria lor persoana: cred că, la fel ca și în cazul nostru, caii răcesc de la picioare. Însă copitele cailor au o structură specială a cărei circulație sanguina împiedică pătrunderea frigului în picioare. Nu doar dragostea trece prin stomac dar și căldura și sănătatea!
Sfaturi practice
- În primul rând calul nu are voie de diete iarna și implicit să slăbească în acest sezon. Dimpotrivă, putina grăsime în plus îl ajuta pentru că reprezinta o rezerva de energie pentru animal. Îi puteți mari rația de hrana și ii puteți da și vitamine, care sa îl ajute sa asimileze mai bine. O alimentație potrivita asigura o condiție fizica buna, astfel ca nu mai trebuie sa va faceți griji în privința frigului.
- Ca sa ii fie mai ușor pe perioada iernii, calul trebuie sa fie într-o condiție fizica cât mai buna: deparazitat, vaccinat și imunizat.
- Calul se adaptează bine la temperaturile scăzute, atât timp cât este la adăpost de vânt și ploaie. Un adăpost închis pe trei laturi și podeaua acoperita cu un strat gros de paie îl vor ajuta pe căluț sa treacă prin iarna rece. Dacă locul unde sta animalul nu exista ventilație, închis pe patru laturi, animalul poate dezvolta probleme respiratorii.
- Este recomandat să nu fie tuns înainte de venirea frigului, pentru că parul lui natural este foarte eficient pentru a menținerea temperaturii optimale a corpului și îl protejarea de umezeala (datorita grăsimii).
- Este indicat să folosiți pături, de preferat cele pentru cai, achiziționate de la magazinele specializate. Dacă folosiți o pătură normala, aveți grija sa i-o dați jos des și sa îl țesălați, pentru ca altfel calul transpira iar pătura menține umezeala pe corp.
- Urechile unui cal sunt cel mai bun indicator asupra temperaturii animalului: dacă are urechile reci, calului ii este frig. De asemenea observați dacă tremura: animalul tremura pentru a produce mai multa căldura în corp.
- Vântul rece combinat cu ploaie sau lapoviță este cel mai prost scenariu pentru un cal. În aceste condiții, dacă nu are un adăpost propice, poate să înghețe în scurt timp.
- Calul trebuie sa aibă la dispoziție cât mai multa apa, de preferat călduță. Calul poate sa bea pana la 40 litri de apa pe zi. Pe timpul iernii consumul de apa este mai redus decât vara și din acesta cauza, cresc șansele apariției unei colice, de aceea este indicat sa ii dați animalului apa călduță, pentru a-l ajuta sa bea cât mai mult.