Dușul

spălarea calului
horse, wet, water-2182617.jpg

Dușul o plăcere nu o povara.

Dușul pentru cai este înviorator și igienic, o plăcere nu o povara. Un dus bun da rezultate extraordinare sub aspectul toaletei. Dar trebuie respectate câteva reguli pentru ca acesta sa fie plăcut și de folositor. Este tentant să rezolvi problemele de pansaj cu un jet zdravăn, dar furtunul trebuie folosit cu moderație și dușul trebuie sa fie rezervat zilelor frumoase.

Cuprins

Dușul pentru cai este înviorator și igienic, o plăcere nu o povara. Un dus bun da rezultate extraordinare sub aspectul toaletei. Dar trebuie respectate câteva reguli pentru ca acesta sa fie plăcut și de folositor. Este tentant să rezolvi problemele de pansaj cu un jet zdravăn, dar furtunul trebuie folosit cu moderație și dușul trebuie sa fie rezervat zilelor frumoase.

Ce trebuie știut!

Un dus complet reprezinta o metoda buna pentru a avea un cal cu o înfățișare superba în fiecare zi, pentru o prezentare sau pentru un concurs. Spălarea cu multa apa este foarte indicata, iar pentru a “recondiționa” un cal tocmai sosit de la pășune și care are corpul și coama murdare de noroi și praf. Dacă este prea cald, dusul ajuta pur și simplu la răcorirea calului și în același timp duce la degresarea parului și îndepărtarea prafului intrat pana la piele. La unii cai spălatul nu constituie chiar un lucru plăcut, mai ales zona capului. Desigur, acest lucru se datorează faptului ca au amintiri neplăcute de la un duș executat greșit. Unele stângacii pot conduce la asemenea lucru. Ca și noua, cailor nu le place sa le intre șampon în ochi, urechi și nas. Niciodată nu se va îndrepta jetul spre fata calului și se va evita șamponarea capului. Dacă totuși vrei sa o faci, îndreaptă furtunul înainte, la o presiune mica, intre zona urechilor, astfel ca apa sa curgă încet pe zona fetei. Buretele se spală, având grija ca șamponul sa nu ajungă aproape de ochi sau de nări. Nu se va folosi un jet cu presiune puternica. Când calul este udat, acest lucru se executa progresiv, începând cu membrele, pentru ca acesta sa se obișnuiască cu apa rece.

Apa calda sau apa rece?

Precauții de utilizare

Din păcate prea puține robinete exterioare sunt racordate la apa calda. Apa călduță ar fi mai plăcută pentru cal decât apa rece care iese din furtun. Desigur un dus complet poate fi avut în vedere doar în perioade cu temperaturi evident ridicate (cel putin 22 grade celsius). Calul trebuie “stors de apa” cu o lama-curățător de transpirație și eventual frecționat, apoi ținut la soare pana se usucă. Atenție la burta și piept, unde se scurge toată apa și deci se usucă mai greu. Nu lăsați calul încă ud la umbra sau în curent.

horse, horse wash, water-1566824.jpg

Sfaturi practice

  • Înainte de a începe șamponarea, perie cu grija coama și coada. Descâlcește coada șuviță cu șuvița, desfăcând cu răbdare nodurile ca sa nu rupi sau smulgi perii. Doar astfel coada calului va rămâne cu volum și mătăsoasă.
  • Se va utiliza un șampon special pentru cai sau, la nevoie, un șampon natural, foarte delicat și fără parfum. Șamponul se va dilua cu putina apa calda (circa 30 grade celsius). Se pregătește un burete. Se uda calul cu un jet de apa, fără presiune sau în ploaie, începând cu zona membrelor. În timp ce curge apa, se masează roba calului pentru ca apa să pătrundă bine. Asa se obține un dublu beneficiu: masaj pentru cal și totodată atenuarea senzației de frig.
  • Jetul se va îndrepta ușor în zona coapselor, crupa, flancuri și spate, pe umeri, iar apoi pe gat și pe coama, având grija ca jetul sa nu fie îndreptat înspre fata calului. Nu se va uita zona stomacului, pieptului și nici partea interna a coapselor. Se plasează apoi jetul la baza cozii și se îndreaptă în jos, pentru a se uda bine perii pe toată lungimea cozii.
  • Se ia găleata și buretele și se șamponează energic calul pe tot corpul. Buretele se va clăti des sub jetul de apa, înainte de a-l introduce iar în soluția cu șampon, pentru ca acesta sa rămână curat. Se înmoaie bine coama și se freacă la baza perilor. Nu uitați sa curățați calul sub zona cozii, intre coapse, pe piept și intre membrele anterioare. Se curăța și partea scobita a chișiței și zona din spatele jaretului.
  • Cu delicatețe, se va folosi buretele pe fata, evitând partea din jurul ochilor și a nărilor. Șamponul ar putea constitui un agent iritant pentru mucoasa calului, caz în care acesta va refuza șamponarea ulterioara. Uneori, este preferabil a fi spălat pe cap doar cu apa. La sfârșit, se înmoaie coada în soluția cu șampon, ridicând-o de jos în sus, și vor folosi aceleași mișcări ca și în cazul spălării pe cap.
  • Se clătește calul pe tot corpul pana dispare orice urma de șampon. Apoi, pe cap, se clătește de preferință cu buretele. Parul se va “stoarce” ulterior cu ajutorul unei lame de curățare a transpirației, numai pe părțile îmbrăcate în musculatura: partea laterala a gatului, umeri, flancuri, sale, crupă și coapse. Se va șterge cu un prosop plusat sau folosind o bucată de stofă absorbantă curată: burta, pieptul, capul și membrele. Coada se usucă legănând-o energic dintr-o parte în alta ca pe un bici. Și… dusul s-a terminat. Calul se va duce la păscut și va rămâne o perioada la soare, pana când acesta se usucă.

Dusul poate deveni o distracție

Lasă calul sa bea din furtun, sa dea cu piciorul în băltoace și sa se joace putin cu apa. Celor mai multi cai le place apa și vor sa se joace cu ea, ca sa se distreze și să se răcorească.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Dușul

Scroll to Top