Mișcarea pe timp de Iarna

Îngrijirea cailor pe timp de iarna
horse, winter, horse head-1365988.jpg

Frigul sau zăpadă nu însemna că pentru prietenul tău cabalin va trebui să hiberneze și să se plictisească.

Activitatea fizică desfășurată cu moderație, are un rol important în menținerea unei stări bune de sănătate pe timpul iernii.

Frigul sau zăpadă nu însemna că pentru prietenul tău cabalin va trebui să hiberneze și să se plictisească în boxa. Activitatea fizică desfășurată cu moderație, are un rol important în menținerea unei stări bune de sănătate. Pe timp de iarnă, nu mereu condițiile climatice sunt favorabile pentru desfășurarea activităților fizice, de aceea este nevoie să gestionezi foarte bine acest aspect. Atunci când nu dispui de un manej sau o pistă acoperită, este recomandat să reduci ieșirile, în cazul în care solul este mult prea alunecos, fiindcă există riscul apariției de entorse sau fracturi. Pe timp de iarna poți călări fără probleme, dacă calul nu este potcovit fiindcă există riscul ca zăpada să se taseze în furcuță, să deformeze piciorul și să favorizeze apariția entorselor.

Poți apela, la sandale protectoare, care reprezintă o soluție foarte practică și în plus nu incomodează deloc piciorul. De asemenea, nu este recomandat să scoți calul la plimbare atunci când solul este acoperit complet de gheață, în schimb, dacă zăpada măsoară minimum 10 cm, va fi o plăcere să faceți împreună o scurtă plimbare, cu condiția ca durata ședințelor de lucru să nu depășească 15 minute. După efort, nu uita să-i usuci bine picioarele și să aplici ulei pe copite. De asemenea, îl poți proteja cu o pătură specială și îl vei ține departe de o zonele în care ar putea fi curent!

Sfaturi practice înainte și după efort:

  1. Înaintea fiecărei ieșiri, trebuie avută în vedere o îngrijire atentă a robei, fiindcă, de multe ori, un păr des poate ascunde răni sau murdării care nu trebuie nicidecum neglijate.
  2. Trebui să îi verifici mereu starea picioarelor și a copitelor. De asemenea, nu te grăbi să-l încaleci fără să-l încălzești bine la pas înainte de a-l supune la efort fizic intens și prelungit.
  3. La sfârșitul activității fizice, calul va fi foarte încălzit și de aceea va trebui să aștepți ceva timp până când acesta va fi complet uscat, pentru a-l duce apoi pe pășune. Nu-l lega de stâlpul porții sau de un trunchi de copac în timp ce tu bei liniștit un ceai fierbinte! Ce poți face este să-l frecționezi ușor cu alcool (metodă utilizată la caii de curse) în zonele transpirate, adică sub șa și piept. Spală-i picioarele dacă sunt murdare de noroi și usucă-le apoi cu atenție. Apoi, mâna-l la pas pentru ca pielea să i se usuce definitiv și până te vei asigura că temperatura și respirația sa au revenit la normal. În final, îți mai rămâne să-l adăpi și să-l hrănești. De asemenea, este bine de știut că un cal suportă bine frigul, însă tolerează mai greu umiditatea și curenții de aer.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Mișcarea pe timp de Iarna

Scroll to Top