Toaleta zilnica

Pansajul
animal, mammal, horse-4700022.jpg

În ciuda aspectului puternic, caii sunt animale sensibile, care au nevoie de îngrijire.

Toaleta zilnica este indispensabila pentru bunăstarea fizica și psihica calului.

Cuprins

Pansajul

Un animal de companie poate aduce mari bucurii, indiferent ca vorbim despre: pisica, cățel, papagal sau de un cal. În ciuda aspectului puternic, caii sunt animale sensibile, care au nevoie de tot atâtea îngrijiri ca și un cățel. Lipsa acestora se reflecta în aspectul fizic dar și în sănătatea lor care va lasă de dorit. Caii sunt animale deosebite, mândri și frumoși, dar cu toate acestea pentru a se menține astfel ei trebuie îngrijiți asa cum se cuvine. In natura calul are diverse modalități prin care își poate curata pielea și elimina paraziții: bai de nămol, rostogoliri în nisip sau în apa, scărpinat de trunchiurile copacilor dar în schimb un cal care sta într-un grajd depinde de bunăvoință stăpânului. Igiena are mai multe funcții curățând parul și pielea de: praf, mizerie, mătreață și transpirație. Periatul reprezinta un masaj având un rol foarte important: destinde mușchii calului și stimulează circulația sângelui. Calul ținut în grajd necesita îngrijire zilnica. Acest lucru este indispensabil pentru bunăstarea sa fizica și psihica. Toaleta zilnica nu este importanta doar din punct de vedere estetic dar este cel mai bun mijloc de a menține sănătatea calului verificând zilnic roba, membrele și copitele. Pentru o îngrijire elementara zilnica este nevoie de: o țesală (de preferință de cauciuc), o perie cu peri lungi sau o perie aspra (de rădăcini), o perie moale, piaptăn pentru coama și un scobitor pentru copite.

Sfaturi practice:

  1. La început curățăm copitele: bălegarul sau pământul trebuie îndepărtate cu scobitorul. Râcâie șanțurile laterale și mediane ale furcuței fără să apeși pentru a nu risca sa afectezi partea cornoasă. Verifica dacă în partea cornoasă s-a înfipt vreun corp străin (spin, cui, pietricica etc.) după care ele vor fi eliminate. Cu acest prilej verifica dacă potcoava este bine fixata și nu este uzată. Pentru a face calul sa dea piciorul, așează-te lângă el și strecoară-ți mana de-a lungul membrului – anterior sau posterior. Apuca buletul și trage-l în sus spunând ”Da piciorul!”. Dacă animalul rezista, poți sa tragi putin de smocul de par de pe partea posterioara a buletului. Ai mare grija sa lași copita în axul piciorului, fără sa o tragi în lateral în raport cu corpul calului.
  2. Treci cu țesală peste toate zonele musculare ale corpului calului: gat, flancuri, crupa și coapse. Unii cai suporta sa fie periați pe burta alții nu având pielea prea fina. Pielea trebuie frecționată fără brutalitate cu mișcări circulare. Acest gest ridica perii și face ca praful și murdăria să se desprindă. Scuturați frecvent țesală pentru a îndepărtă murdăria care s-a adunat. Ia apoi peria cu peri lungi și freacă în răspăr petele sau porțiunile cu par lipit. Treci apoi cu ea peste tot corpul în sensul de creștere a parului, cu mișcări scurte rotind încheietura mâinii, pentru a elimina astfel praful. Procedează cu blândețe și precizie pe cap, în spatele urechilor și membre. Nu uita sa perii baza perilor din coama, burta, pieptul, partea posterioara a chișiței, coatele și partea posterioara a jaretului.
  3. Ia țesală în mana stângă și peria moale în dreapta. Începe din partea de sus a gatului. Da cu peria odată în răspăr, odată în sensul parului, apoi freacă peria moale de țesală ca s-o cureți Continua asa pe tot corpul, cu acest gest în trei timpi. Parul trebuie sa fie neted și lucios. Încheie trecând peria moale în sensul parului pe cap și pe membre. Descurca coama cu peria cu peri lungi și netezește-o cu peria moale. Descâlcește coada șuviță cu șuvița. Dacă sunt noduri, desfăle cu mana înainte de a descurca șuvița.
hoof care, scratch out hoof, horse-421869.jpg

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Toaleta zilnica

Scroll to Top