Bolile frecvente

specifice cailor
iceland, icelandic horse, horses-1747368.jpg

-

Boli ale aparatului respirator – Gripă – Glanda limfatica – Alergiile la fan și praf – Colica – Furbură / Laminita

Cuprins

Bolile frecvente specifice cailor: aparatului respirator, gripă, glanda limfatica, alergiile la fan și praf, colica, furbură / laminita.

Boli ale aparatului respirator

Atunci când calul respira greu sau altfel decât în mod normal și începe să tușească sunt semne pe care un cunoscător le remarca imediat. În orice caz, acesta trebuie sa se adreseze unui medic veterinar cât mai repede posibil, deoarece la cai bolile de plămâni se pot croniciza într-un timp foarte scurt. Aceste boli devenite cronice pot afecta întregul organism. (pentru mai multe detalii click aici)

Gripă

Bolile de plămâni sunt cunoscute și sub numele de gripă sau bronșită infecțioasă și se aseamănă foarte mult din punct de vedere simptomatic cu gripa umana. Abia după câteva zile de la îmbolnăvire animalelor începe sa le curgă nasul (o substanță transparenta și lichida). Aceste simptome sunt însoțite de febra care dispare după câteva zile. Caii bolnavi încearcă să expectoreze prin tuse, însă aceasta rămâne uscata și aspra. Boala tine aproximativ 2 săptămâni,  cu toate acestea exista pericolul îmbolnăvirii plămânilor prin alte bacterii și microbi, deoarece membranele mucoasei devin din cauza gripei extrem de sensibile. Foarte importanta este liniștea pentru tratarea gripei. Caii trebuie sa fie sub atenta supraveghere mai ales dacă au febra. În cazul în care starea generala a sănătății nu se îmbunătățește este bine sa se treacă pe antibiotice, astfel sa fie evitata cronicizarea bolii. Exista un vaccin împotriva gripei care ar trebui administrat animalului.

Glanda limfatica

În acest caz este vorba de răspândirea glandelor limfatice în zona gatului. Aceasta boala este cauzata de o serie de bacterii derivate și este extrem de contagioasa. La început se poate observa o înrăutățire a stării generale a animalului (pierderea poftei de mâncare  tulburări ale comportamentului), apoi febra și curgeri nazale Din cauza umflării glandelor limfatice din zona gatului se poate ajunge la dificultăți de înghițire a hranei. În cele mai multe cazuri caii bolnavi se confrunta și cu o tuse seacă. Având în vedere faptul ca aceasta boala este deosebit de contagioasa caii trebuie puși în carantine. De asemenea, toate obiectele sau mâncarea cu care au intrat în contact caii bolnavi trebuie dezinfectate respectiv distrusa. Aceasta boala poate fi tratata cu ajutorul antibioticului. Pentru ca animalul sa se poată hrăni mai ușor este indicat ca hrana sa fie fiarta.

Alergiile la fan și praf

Aceste alergii apar din cauza răcelilor prost sau netratate, pe care animalul le “duce pe picioare”. De asemenea aceasta boala se formează și din cauza faptului ca animalul este hrănit pe o perioada lunga de timp cu fan plin de praf sau ca este adăpostit într-un grajd murdar, îmbâcsit și neaerisit. În majoritatea cazurilor tusea seacă se ameliorează sau dispare complet imediat după aerisirea regulata a adăpostului. În cazul în care aceasta persista, calul trebuie hrănit numai cu fan umed și trebuie avut grija ca grajdul sa fie mereu curat și aerisit.

Colica

(pentru mai multe detalii click aici)

Colica reprezintă un sindrom destul de frecvent întâlnit la cai, fiind, practic, o manifestare a unui disconfort, care poate varia de la o durere suportabilă la o durere atroce și care poate avea cauze multiple. Acestea pot fi de ordin digestiv, neuronal, psihic, urinar, muscular, vascular. Colica reprezintă principala cauză provocatoare de moarte la cabaline. Statistica medicală arată că marea majoritatea a colicilor sunt de origine digestivă, adică se întâmplă ceva la nivelul tubului digestiv, care produce durere. Şi în acest caz, poate fi vorba de multe cauze, însă din punct de vedere al proprietarului de cal, acestea se împart în două categorii: cele care pot fi tratate medicamentos şi cele care necesită o intervenție chirurgicală.

Furbură / Laminita  

(pentru mai multe detalii click aici)

Furbura, Laminita (Laminitis) este o afecțiune extrem de dureroasa, de natura inflamatorie a țesutului laminal din interiorul copitei. Este o afecțiune extrem de des întâlnită la cai, mai ales în membrele anterioare, mai rar în membrele posterioare, și poate avea multiple cauze. Este o afecțiune complexa care implica schimbări în sistemul cardiovascular, endocrin, renal și gastrointestinal și produce schimbări în ceea ce privește sistemul imunologic și coagularea sângelui,  asta pe lângă probleme cauzate copitei.

Atenție!!!

1. Dacă observați ca prietenul dumneavoastră cabalin prezintă simptomele unei boli, se recomanda notarea lor, precum și luarea semnelor vitale. Chemarea medicului veterinar se impune de urgenta!
2. Este recomandabila consultarea medicului ori de câte ori este nevoie, precum și respectarea cu strictețe a tuturor indicațiilor venite din partea acestuia!
3. Nu administrați niciodată medicamente, fără avizul medical de specialitate al veterinarului!
4. Este important de reținut că aceste informații sunt doar informative și nu trebuie considerate ca un substitut pentru sfatul veterinar. Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea calului dumneavoastră, vă rugăm să contactați medicul veterinar pentru o examinare și un diagnostic adecvat.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Bolile frecvente

Scroll to Top