Furbura

horse, nature, free-2031086.jpg

Furbura este o inflamatie la nivelul copitei.

Furbura, Laminita (Laminitis) – este o afecțiune extrem de dureroasa, de natura inflamatorie a țesutului laminal din interiorul copitei. Este o afectiune cu importanta deosebita la cal prin faptul ca capacitatea de efort este redusa chiar nula si insotita de tulburari generale grave.

Cuprins

Furbura, Laminita (Laminitis) – este o afecțiune extrem de dureroasă, de natura inflamatorie a țesutului laminal din interiorul copitei. Este o afecțiune importantă și des întâlnită la cal prin faptul ca reduce capacitatea de efort pana a deveni nula.

Furbura apare de regula la membrele anterioare, mai rar posterioare, rar doar la un membru și de loc la membrele în diagonala sau laterale. Se produce în urma eforturilor susținute de intensitate mare, traumatismelor, reumatism, gestație și toxiinfecții alimentare. Pe acest considerent furbura este încadrată în grupa imunopatologilor alergice.

Tipuri de furbura

  1. Furbura de suport (Support Laminitis) apare în momentul în care animalul este nevoit sa își susțină greutatea pe un singur picior din cauza vreunui accident suferit la celalalt picior. Caii nu sunt proiectați sa își susțină întreaga greutate în trei picioare. Picioarele anterioare preiau cea mai mare parte din greutatea animalului și în cazul în care unul dintre ele este accident și animalul nu își pune greutatea pe el celalalt va trebui sa preia întreaga greutate determinând apariția furburii.
  2. Furbura Traumatica (Traumatic Laminitis) apare în momentul în care un cal este lucrat în mod excesiv pe un teren necorespunzător (cum ar fi asfaltul).
  3. Furbura biochimica sau de tip alimentar (Metabolic Laminitis) se referă la furbura determinata de excesul în alimentație, inactivitate sau exces de carbohidrați și este cea mai frecventa forma.
  4. Furbura de origine endocrina care apare ca urmare a unei boli a sistemului endocrin ca boala Cushing.

Simptome

  • Clinic simptomatologia este suficienta în stabilirea diagnosticului chiar și în cazul practicienilor mai putin experimentați)
  • Febra ridicata (40-41°C), apetit redus, respirație accelerata, abdomenul contractat, frecventa cardiaca mărită, mucoase congestionate, deplasare dificila, mers nesigur, membrele anterioare sunt deplasate înainte când calul sta pe loc pentru a modifica suprafața de sprijin, durerea fiind pronunțată pe vârful copitei în furbura.
  • Netratată afecțiunea evoluează cu desprinderea cutiei de corn de falanga a treia care deplasându-se produce bombarea sau chiar perforarea tălpii.
  • În cazurile cu evoluție rapida furbura poate produce moartea.

Faze de dezvoltare

  1. Faza de dezvoltare (20 – 60 ore): începe din momentul în care calul este expus agentului cauzator și se termina odată cu prima faza a furburii. În aceasta faza începe procesul de separație a laminatei dar încă nu este prezenta durerea.
  2. Faza acută (24 – 72 ore): marchează schimbările clinice care vor avea loc. Începe odată cu primele semne de furbura și continua pana la 72 ore în care nu se înregistrează semne radiografice sau clinice de decădere mecanica a piciorului. Aceasta faza se încheie brusc cu rotirea ultimei falange și cu “scufundarea” acesteia.
  3. Faza sub-acută (72 de ore): este o perioada de intensitate medie fără semne severe sau decădere mecanica a piciorului. Se încheie de regula fără semne de deteriorare permanenta a țesutului laminar.
  4. Faza cronica: momentul în care piciorul începe să decada mecanic.

Tratament

Nu administrați niciodată medicamente sau orice fel de medicament fără a consulta medicul veterinar întâi!

Tratamentul de regula nu este o opțiune și este indicata prevenirea furburii. În cazul în care este nevoie de un tratament se aplica un regim dietetic cu furaje verzi laxative bogate în vitamine, se elimina concentratele, bai în apa rece a membrelor de câteva ori pe zi, aplicarea de comprese reci pe picioare câteva ore pe zi sau plimbări lente prin apa(mișcarea reduce durerea), medicamente antiinflamatorii.

Atenție!!!

1. Dacă observați ca prietenul dumneavoastră cabalin prezintă simptomele unei boli, se recomanda notarea lor, precum și luarea semnelor vitale. Chemarea medicului veterinar se impune de urgenta!
2. Este recomandabila consultarea medicului ori de câte ori este nevoie, precum și respectarea cu strictețe a tuturor indicațiilor venite din partea acestuia!
3. Nu administrați niciodată medicamente, fără avizul medical de specialitate al veterinarului!
4. Este important de reținut că aceste informații sunt doar informative și nu trebuie considerate ca un substitut pentru sfatul veterinar. Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea calului dumneavoastră, vă rugăm să contactați medicul veterinar pentru o examinare și un diagnostic adecvat.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Furbura

Scroll to Top