Marwari
Exotic Si Misterios

Marwari sau Malani reprezintă o rasă rară și exotica originara din regiunea indiana Marwar. Aceasta rasă, cunoscuta pentru poziția lobilor urechii întoarse înspre interior, vine în toate culorile ecvine, deși roba pinto tinde să fie cea mai întâlnită în rândul cumpărătorilor și al crescătorilor.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

India

Nume alternativ

Malani

Înălțime

Între 140 pana la 173 cm

Culoare


Castanie, Sur, Roib


Descriere

Poziția lobilor urechii întoarse înspre interior, folosită în competiții de endurance, Polo și dressage.

Greutate


Între 340 pana la 400 kg


Cuprins

Marwari este o rasă de cai originară din nord-vestul Indiei și este foarte folosită în competiții de endurance, Polo și dressage. Caracterul tenace și imprevizibil al calului Marwari îl face potrivit doar pentru călăreți experimentați.

Istoric și origine

Marwari sau Malani reprezintă o rasă rară și exotica originara din regiunea indiana Marwar. Aceasta rasă, cunoscuta pentru poziția lobilor urechii întoarse înspre interior, vine în toate culorile ecvine, deși roba pinto tinde să fie cea mai întâlnită în rândul cumpărătorilor și al crescătorilor. Sunt cunoscuți pentru robustețea pe care o prezintă semănând foarte mult cu Kathiawari, rasa de origine indiana, din zona cu același nume din partea de sud-vest a regiunii indiene Marwar. Multe exemplare ale acestei rase dezvolta un mers galeș natural. Caii Marwari sunt descendenți ai poneilor nativi indieni încrucișați cu caii arabi, având o probabilă influenta mongola. Rathorii, conducătorii regiunii Marwar din vestul Indiei, au fost primii care au dat denumire speciei Marwari. Începând din secolul al XII-lea, aceștia au statuat în mod strict rasa de cai prin promovarea purității și robusteții. Folosiți de-a lungul timpului ca și cai de cavalerie de către populația regiunii Marwar, mai precis de membrii castei războinice, aceasta rasa s-a remarcat îndeosebi pentru loialitate și curaj în timpul confruntărilor armate. În perioada de ocupație britanica a inceput un proces de decădere rasei Marwar. Ocupanții britanici au preferat alte rase și au încercat sa elimine aceasta rasa împreuna cu cea Kathiawari. În perioada anilor 30, rasa Marawi s-a degradat înregistrându-se o scădere a materialului reproductiv și a calității acestuia, fapt datorat unei slabe practici de creștere a acestor exemplare. Independenta Indiei împreună cu dispariția luptătorilor ce utilizau caii în luptă au contribuit la scăderea nevoii populației fata de aceasta rasa, fapt ce a condus uneori chiar la uciderea a mai multora dintre exemplarele acestei rase. În anii 50, mai multi nobili indieni și-au pierdut terenul și prin urmare și capacitatea acestora de a continua creșterea și îngrijirea acestor animale, rezultatul fiind vinderea acestor cai la pachet, castrarea lor sau chiar uciderea acestora. Rasa a devenit pe cale de dispariție pana la intervenția maharajahului Umaid Singhji care în prima jumătate a secolului XX a reușit sa salveze rasa. Munca sa a fost continuata de nepotul sau, maharajahul Gaj Singh al II-lea. În anul 1995, s-a înființat în India o asociație de echitație pentru aceasta rasa. La sfârșitul anului 2007 au fost anunțate planuri de realizare a unui registru genealogic al rasei, existând o colaborare intre Societatea Hipica Marwari din India.

Morfologie(standard)

Este ușor de recunoscut un Marwari. Trăsăturile lui distincte sunt capul lung și suplu, urechile care formează un arc deasupra capului. Acesta rasă prezintă o medie de înălțime cuprinsa 1,42 și 1,73 m. Profilul capului este drept și suplu, iar urechile se evidențiază prin poziția lor înspre interior. Are un gat grațios și arcuit coborând în mod pronunțat către un piept adânc, având umerii drepți și musculatura puternica. Marwari prezintă un spate lung și înclinat. Picioarele sunt zvelte, iar copitele mici însa foarte bine formate. Pot avea culori diferite: gri, castan, palomino, patat sau baltat. Marwri prezintă adesea un mers firesc galeș, aproape de un ritm, denumit revaal, aphcal sau rehwal. Verticile de par și așezarea lor sunt amanunte importante avute în vedere de crescători. Astfel, cei cu verticile lungi de-a lungul gatului sunt denumiți devman și considerați norocoși, în timp ce exemplarele cu verticile coborând sub ochi sunt denumiți anusudhal și nu sunt populare printre cumpărători. Verticile pe chișiță (smoc de par lângă copita la cai) sunt gândite pentru a aduce victoria. Exista proporții stabilite, potrivit cărora caii să aibă pe baza lățimii degetelor, echivalentul a cinci boabe de orz. De exemplu, lungimea fetei ar trebui sa fie intre 28 și 40 degete iar lungimea de la cap la coada ar trebui sa fie de patru ori lungimea fetei.

Stud book: Marwari

Temperament și personalitate

Exemplarele acestei rase sunt în general docile dar pot avea temperament imprevizibil și dau dovadă de tenacitate de cele mai multe ori. Sunt foarte asemănători rasei Kathiawari.

Aptitudini și abilitați

La început a fost folosit de către casta războinică pentru luptă, se spune ca Marwari era atât de curajos în batalii încât putea sta în fata elefanților și ataca oponenții. În prezent este utilizat pentru echitație și lucrări agricole. În pofida faptului ca rasa este originara din mediul rural, unități de cavalerie ale armatei indiene folosesc la scara redusa acești cai. Sunt potriviți pentru dresaj, deseori sunt utilizați pentru practicarea polo-ului. In interiorul rasei Marwari, a existat o ramura cunoscuta sub numele de Natchni, considerata de localnici a fi născuți pentru a dansa. Decorați cu argint, bijuterii, clopoți acest cai sunt instruiți pentru efectuarea unor mișcări complexe, efectuând sărituri la diferite ceremonii, inclusiv nunti. Deși ramura Natchni a dispărut în ziua de azi, caii sunt instruiți în aceasta direcție pentru ca exista o cerere mare în mediul rural al Indiei pentru acest tip de cai.

Îngrijire și sănătate

Curiozități

  • Exportul pentru acești cai a fost limitat timp de mai multe decade, însa intre anii 2000 și 2006, s-a permis un export limitat. Din anul 2008, a fost permisa și emiterea, chiar dacă în număr limitat, a vizelor de călătorie în afara Indiei pentru exemplarele acestei rase de cai.
  • Caii albi sunt crescuți în special pentru utilizarea lor în scop religios în India dar aceștia nu sunt acceptați studbook-ul Marwari.
  • Caii de culoare gri sunt considerați a fi de bun augur și tind sa fie cei mai valoroși, secondați fiind de cei pestriți și bălțați. De asemenea caii care prezintă pete albe și copitele de asemenea albe simbolizează norocul.
  • Caii negri sunt asociați ghinionului, culoarea neagra fiind corespondenta morții și întunericului.
  • La sfârșitul lui 2009, guvernul Indiei a anunțat ca rasa Marwari împreuna cu alte rase de cai indieni vor fi comemorate pe un set de timbre emise de către statul Indian.

Galerie foto: Marwari

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Marwari

Scroll to Top