Selle Français
Un atlet desăvârșit

Francezii au o tradiție străveche și admirabilă în privința creșterii cailor. Printr-un program intensiv de reproducție, a luat naștere una dintre cele mai bune rase de cai de sport actuale, și anume Calul de Călărie Francez, sau Selle Français (SF). Selle Français este o rasă de cai de sport originară din Franța. Acești cai sunt renumiți pentru abilitățile lor în sărituri, dar sunt folosiți și în alte discipline ecvestre.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

Franța

Nume alternativ

Cal de Sport Francez

Înălțime

Între 160 pana la 170 cm

Culoare


Șarg, murg, roib, roib inchis, sur.


Descriere

Rasă de cai de sport versatilă, sănge cald, potrivit pentru dresaj, sărituri, spectacole de echitație, călărie și cross country.

Greutate


Între 450 pana la 600 kgCuprins

Selle Français (SF) sau calul de sport francez este o rasă de cai de sport originară din Franța cu sânge cald. Acești cai sunt renumiți pentru abilitățile lor în sărituri, dar sunt folosiți și în alte discipline ecvestre.

Istoric și origine

Francezii au o tradiție străveche și admirabilă în privința creșterii cailor. Printr-un program intensiv de reproducție, a luat naștere una dintre cele mai bune rase de cai de sport actuale, și anume Calul de Călărie Francez, sau Selle Français (SF). Selle Français cunoscut inițial drept Anglo-Normand, a fost selecționat ca rasa cu sânge cald în 1965. Originea se afla în calul indigen normand, un cal de tracțiune greu, care a devenit folositor și rezistent prin încrucișarea cu Pursângele Arab și Sârb din nordul Africii și sudul Europei. În secolul al XVII-lea, acești cai normanzi au fost încrucișați cu armăsarii Pursânge Englez, iar hibrizii de Pursânge cu predilecție Trăpașul de Norfolk, au produs o rasa denumita anglo-normanda. Prin creșterea influentei rasei pursânge, rasa a evoluat în calul Selle Français de astăzi. Termenul a fost folosit pentru prima data în 1958, pentru a descrie un cal francez îmbunătățit un “demi-sang” sau hibrid. Studbook-ul rasei Selle Français accepta diferite încrucișări: Pursânge englez/Trăpaș francez, Arab sau Anglo-arab/Trăpașul francez și Pursânge/Anglo-arab. Creșterea acestei rase este atent controlata, în funcție de utilizare case se intenționează a i se da calului.

Morfologie (standard)


Stema rasei Selle Français

Fără a avea un standard fix, calul din această rasă este caracterizat de o talie mare, o constituție armonioasă și robustă, plină de forță și energie. Selle Français are o înălțimea maximă de 1,70 metri, un cap asemănător cailor pursânge care poate fi concav (ca al celui Arab) sau convex. Are umerii puternici, uneori ridicați, corpul voluminos, spatele puternic și fesele late. Jaretele sunt ideale pentru sărituri dar chișițele pot fi ușor verticale. În funcție de cantitatea de sânge de proveniență, Pursânge Selle Français poate fi un cal mediu pana la greu. Blana este fina și adesea castanie.

Standardul de rasa este reglementat de French National Organisation.

Temperament și personalitate

Selle Français are, în cela mai multe cazuri, un temperament sensibil. Este un cal inteligent, docil dar în același timp cu un temperament vioi și cu o impulsie foarte buna, ușor de manevrat.

Aptitudini și abilitați

Selle Français sunt supli și puternici. Sunt cai puternici, rapizi, îndrăzneț și foarte ușor de dresat. Selle Français este bine adaptat pentru toate sporturile competitive, în special obstacole și triatlon. Unii sunt selectați în mod special pentru alergări în timp ce alta categorie este folosita în școlile de echitație pentru industria turistica din Franța, lucru și antrenament militar. Multi săritori francezi sunt Selle Français.

Îngrijire și Sănătate

Caii din acesta rasa sunt animale athletice și au nevoie de exerciții regulate și o dietă echilibrată pentru a-și menține starea de sănătate și a se dezvolta în mod adecvat. Este imporant să asigurati suficient timp de mișcare și exerciții fizice în rutina zilnică a calului tău.

Curiozități

  • Selle Français a fost dezvoltată în Franța în secolul al XX-lea prin încrucișarea cailor de tracțiune locali cu cai de sărituri și de rasă engleză. Scopul era de a crea un cal versatil, puternic și agil, potrivit pentru sporturile ecvestre.
  • Mulți cai Selle Français au avut performanțe remarcabile în competițiile internaționale. De exemplu, călărețul francez Pierre Durand și calul său Selle Français, Jappeloup de Luze, au câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1984 în sărituri.
  • Selle Français este adesea ales ca rasă de reproducție pentru a îmbunătăți calitățile atletice ale altor rase. Selle Français este frecvent încrucișat cu alte rase pentru a transmite puterea, agilitatea și temperamentul echilibrat.
  • Rasa are un studbook oficial, gestionat de Asociația Selle Français. Acest studbook urmărește și gestionează înregistrarea genealogică a cailor și menține un nivel înalt de standarde în ceea ce privește calitatea și performanțele acestora.

Galerie foto: Selle Français (SF)

Baloubet du Rouet – campion olimpic la Atena 2004 și multiplu campion mondial împreună cu Rodrigo Pessoa.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Selle Français (SF)

Scroll to Top