Yonaguni
Poneiul Japonez

Yonaguni este una dintre cele opt rase japoneze, originara din sud-vestul insulelor nipone, mai precis insula Yonaguni. În Japonia sunt mai putin de 200 de exemplare recunoscute. Folosit pentru călărie, Yonaguni este un ponei de talie mica , atingând pana la 1,12 m.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

Japonia

Nume alternativ

Yonaguni Uma

Înălțime

112 cm

Culoare

Șarg, roib, murg.

Descriere

Cal de călărie, docili, puternici si rezistenți.

Greutate

200 kg

Cuprins

Istoric și origine

Yonaguni este una dintre cele opt rase japoneze, originara din sud-vestul insulelor nipone, mai precis insula Yonaguni. În Japonia sunt mai putin de 200 de exemplare recunoscute. Folosit pentru călărie, Yonaguni este un ponei de talie mica. Aceste exemplare sunt docile, puternice și rezistente. Originea acestui cal nu a fost încă cunoscuta, însa acesta și-a păstrat forma originala și distincta datorita faptului ca nu a fost încrucișat cu alte rase. În anul 1939, atunci când caii de rase locale au fost îmbunătățite, pentru utilizarea lor în conflictele armate, fiind preferate exemplarele mai mari, mai solide, rasa Yonaguni a fost exclusa. În trecut, fiecare gospodărie avea un asemenea cal sau mai multi, ei fiind folosiți pentru transportul cherestelei, precum și în agricultura. Odată cu introducerea utilajelor moderne, folosirea lor nu a mai fost necesara acest fapt conducând la scăderea interesului în creșterea cailor. Scăderea numărului lor la 59 de exemplare a condus, în anul 1975, la înființarea unui comitet pentru reabilitarea și păstrarea rasei Yonaguni. Acest fapt a incurajat populația sa demareze procesul de înmulțire a lor, cu precădere în regiunea nordica și cea vestica a insulei, numărul lor înregistrând o creștere de pana la 120 de exemplare. Foarte importanți în viata locuitorilor insulei într-o anumita perioada, caii de rasa Yonaguni sunt crescuți în prezent doar la câteva ferme de pe insula și constituie o emblema locala și folosiți în special în industria turismului. Datorita faptului ca este o rasa de cai rara, exotica, aflata într-un număr de mai putin de 200 de exemplare, dar și limitat ca răspândire geografica (doar insula Yonagumi), informațiile despre aceasta sunt foarte puține.

Morfologie (standard)

Poneii din aceasta rasa de obicei au roba de culoare castanie și o înălțime maxima de 1,12 m. Capul este relativ mare pentru dimensiunile sale cu ochi bine poziționați și urechi mici. Gatul este scurt și gros, umerii tind sa fie drepți iar spatele lung. Crupa este adesea dreapta și coada prinsa sus. Picioarele sunt puternice iar copitele groase și tari.

Curiozități

  • În prezent, există doar aproximativ 130 de exemplare Yonaguni care se știe că trăiesc în Japonia.
  • Yonaguni este una dintre cele opt rase dei cai japoneze

Galerie foto: Yonaguni

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Yonaguni

Scroll to Top