Primii cai au fost domesticiți in Asia

Nu există nici o urma de îndoială asupra faptului că, caii au ajutat la modelarea istoriei umane, însa experții continuă să dezbată originea procesului de cooperare dintre oameni și cai. Cele mai vechi dovezi arheologice privind domesticirea cailor au fost descoperite în 2009 (Kazahstan) și aparțin străvechii culturi Boltai (circa 5.500 de ani în urma). Descoperirea modifica radical teoriile antropologilor, potrivit cărora primele tendințe de îmblânzire a cailor au existat în urma cu doar 4000 ani în Orientul Mijlociu. Primii cai domesticiți din Europa s-a realizat în urma cu aproximativ 3000 de ani, aceștia fiind folosiți în special pentru transport. În schimb, în Asia, domesticirea cailor s-a făcut atât pentru călărie cât și pentru sursa de lapte, asa după cum o dovedesc și vestigiile arheologice scoase la lumina de către cercetătorii din cadrul universităților din Bristol și Exeter. Rămășitele fosile ale cailor subliniază faptul că aceștia erau diferiți de caii sălbatici din aceeași regiune, fapt ce denota selecția acestora din urma în funcție de calitățile fizice, calități îmbunătățite prin încrucișări repetate. De asemenea, urmele de grăsimi de pe ceramica străveche susține teoria conform căreia laptele de cal era consumat încă de acum 5500 de ani.

„Domesticirea cailor a avut un impact imens asupra societății umane. Faptul ca ei au fost îmblânziți cu peste 1000 de ani mai devreme decât se crezuse anterior se dovedește extrem de important în înțelegerea vechilor comunități umane și în dezvoltarea acestora”, declara Alan Outram, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

primii cai_01

Sursa: ScienceDaily

Echipa DespreCai.eu

Articole care te-ar putea interesa

Levi si Tom

Levi, un armăsar negru in vârstă de 14 ani nu vrea sa se despartă nici

Distribuie:

Știați că?

Caii au un simț al auzului extrem de dezvoltat

Caii au un simț al auzului extrem de dezvoltat

Caii au un simț al auzului extrem de dezvoltat, având capacitatea de a percepe și identifica o gamă vastă de sunete. Ei pot distinge cele mai mici schimbări de ton, frecvență și volum ale sunetului. Din acest motiv, comunicarea verbală devine un instrument esențial și util în antrenamentul lor.

Află mai mult
Săritura peste obstacole (hipism)

Săritura peste obstacole (hipism)

Săritura peste obstacole (hipism) nu a luat naștere ca un sport, ci ca o necesitate. La începutul secolului XIX-lea, comercianții de cai din țările anglo-saxone amplasau obstacole de-a lungul unui traseu stabilit anterior, cu scopul de a permite potențialilor cumpărători să observe calitățile cailor oferiți spre vânzare. În secolul al

Află mai mult
Scroll to Top