Primii cai au fost domesticiți in Asia

Nu există nici o urma de îndoială asupra faptului că, caii au ajutat la modelarea istoriei umane, însa experții continuă să dezbată originea procesului de cooperare dintre oameni și cai. Cele mai vechi dovezi arheologice privind domesticirea cailor au fost descoperite în 2009 (Kazahstan) și aparțin străvechii culturi Boltai (circa 5.500 de ani în urma). Descoperirea modifica radical teoriile antropologilor, potrivit cărora primele tendințe de îmblânzire a cailor au existat în urma cu doar 4000 ani în Orientul Mijlociu. Primii cai domesticiți din Europa s-a realizat în urma cu aproximativ 3000 de ani, aceștia fiind folosiți în special pentru transport. În schimb, în Asia, domesticirea cailor s-a făcut atât pentru călărie cât și pentru sursa de lapte, asa după cum o dovedesc și vestigiile arheologice scoase la lumina de către cercetătorii din cadrul universităților din Bristol și Exeter. Rămășitele fosile ale cailor subliniază faptul că aceștia erau diferiți de caii sălbatici din aceeași regiune, fapt ce denota selecția acestora din urma în funcție de calitățile fizice, calități îmbunătățite prin încrucișări repetate. De asemenea, urmele de grăsimi de pe ceramica străveche susține teoria conform căreia laptele de cal era consumat încă de acum 5500 de ani.

„Domesticirea cailor a avut un impact imens asupra societății umane. Faptul ca ei au fost îmblânziți cu peste 1000 de ani mai devreme decât se crezuse anterior se dovedește extrem de important în înțelegerea vechilor comunități umane și în dezvoltarea acestora”, declara Alan Outram, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

primii cai_01

Sursa: ScienceDaily

Echipa DespreCai.eu

Citeşte şi:

Știați că?

Știați că? Faceți o pauză și citiți știri, curiozități si alte informații utile!   Un cal de dimensiuni medii (450-500 kg) mănâncă aproximativ 7-11 kg

Citeşte mai mult >
Scroll to Top