Săritura peste obstacole (hipism)

Săritura peste obstacole (hipism)

Săritura peste obstacole (hipism) nu a luat naștere ca un sport, ci ca o necesitate. La începutul secolului XIX-lea, comercianții de cai din țările anglo-saxone amplasau obstacole de-a lungul unui traseu stabilit anterior, cu scopul de a permite potențialilor cumpărători să observe calitățile cailor oferiți spre vânzare.

În secolul al XIX-lea, când comercianții de cai din țările anglo-saxone doreau să-și prezinte caii în mod eficient potențialilor cumpărători, au început să organizeze prezentări în care calul era condus peste diverse obstacole pentru a arăta calitățile sale de săritor și abilitățile sale fizice. Aceste prezentări au ajutat cumpărătorii să vadă cum se descurcă calul în situații care ar putea apărea în timpul utilizării sale practice, precum săritura peste garduri sau alte obstacole naturale.

Treptat, aceste demonstrații au evoluat într-o activitate mai formală și competitivă, cu reguli și standarde stabilite pentru săriturile peste obstacole (hipism). În anii următori, săritura peste obstacole a devenit din ce în ce mai populară ca sport, atrăgând atenția pasionaților de cai și concurenți din întreaga lume. În 1869, a avut loc prima competiție oficială de sărituri peste obstacole (hipism) la Dublin, Irlanda, marcând începutul dezvoltării sportului în forma sa modernă.

De atunci, hipismul a devenit o disciplină importantă în lumea ecvestră, fiind prezentă la Jocurile Olimpice și la numeroase competiții internaționale. Sportul se bazează pe abilitatea calului și a călărețului de a trece peste obstacole fixe sau mobile, cu înălțimi și dificultăți variate. Cei mai buni săritori peste obstacole sunt cunoscuți pentru precizia, viteza și agilitatea lor în abordarea traseului de sărituri.

Astăzi, hipismul este una dintre cele mai recunoscute și spectaculoase discipline ecvestre, atrăgând atât amatori cât și profesioniști în competiții de la nivel local până la cel mondial.

Galerie foto & video:  Săritura peste obstacole (hipism)

Longines Global Champions Tour Grand Prix | London 2023

Citeşte şi:

După câte zile vede un mânz?

După câte zile vede un mânz?

Mânzii se nasc cu “ochii deschiși”, dar în primele zile de viață, vederea lor este limitată și se concentrează în special asupra mamei. În cele mai multe cazuri, mânzii își deschid ochii complet în decurs de aproximativ o săptămână de la naștere. Procesul de dezvoltare completa a vederii lor are loc rapid, de obicei durează, între 12 și 24 de zile.

Citeşte mai mult >

Știați că?

Știați că? Faceți o pauză și citiți știri, curiozități si alte informații utile!   Un cal de dimensiuni medii (450-500 kg) mănâncă aproximativ 7-11 kg

Citeşte mai mult >

Akhal Teke, calul de aur!

Probabil multi dintre voi ați văzut deja acest cal minunat, din rasa Akhal Tekke. Este un cal special, care iți poate place sau nu. Are o linie  supla, eleganta și au ceva fantastic parca

Citeşte mai mult >
Scroll to Top