Pur Sânge Englez în Romania

Pur Sânge Englez in romania

Rasa de cai pur sânge englez în România a fost introdusă pentru prima dată în anul 1870. La început, s-a concretizat prin importuri sporadice, realizate de către crescătorii de cai ai vremii, iar după anul 1872, răspândirea acestei rase s-a produs ca o necesitate, prin furnizarea de armăsari corespunzători cavaleriei si artileriei armatei romane.

Astăzi, rasa pur sânge englez este întrebuință în România, atât pentru cursele de galop, cât și pentru alte activități, cum ar fi săriturile peste obstacole și dresajul.

Pur sânge englez în România horse, thoroughbred, vintage-316946.jpg

Pur sânge englez în România

Rasa de cai pur sânge englez a fost introdusă în România pentru prima dată în anul 1870, prin importuri sporadice de către marii proprietari de cai de la acea vreme. În 1872, Ministerul Armatei a înființat o herghelie la Nucet (jud. Dâmbovița) cu scopul de a produce armăsari amelioratori pentru nevoile cavaleriei. Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a numărului de cai pur sânge englez în România.

În 1874 a fost înființat Jockey Club – Asociația Crescătorilor de cai Pur sânge englez. Jockey Club Român este una dintre primele instituții private ale României, dovedind apartenența la aspirațiile înalte ale societății din plan internațional. Fondat în anul 1875, istoria sa este strâns legată de cea a României, iar în prezent este probabil una dintre cele mai longevive instituții europene, continuându-și misiunea de a reprezenta România în cadrul Federațiilor internaționale de galop. Este al treilea Jockey Club din lume din punctul de vedere al vechimii, fondat după cel Englez și Francez, marcând preocupările celor 95 de membri fondatori pentru sincronizarea culturii românești la valențele occidentale. Titulatura completă de Jockey Club – Societatea de Încurajare pentru Îmbunătățirea Rasei Cailor în România reflectă misiunea de a proteja și dezvolta cu prioritate calul Pur Sânge Englez în țara noastră. (sursa: Wikipedia)

În 1875, la București a fost inaugurat Hipodromul Băneasa, unde au început să se desfășoare curse de galop. Hipodromul Băneasa a fost un hipodrom aflat la periferia de nord a orașului București (azi cartierul Băneasa, pe atunci comuna suburbană Băneasa). Hipodromul ocupa o suprafață de 62 ha, situată pe locul unde se găsesc azi Casa Presei Libere, pavilionul ROMEXPO, Hotel Crowne Plaza Flora, Hotel Ramada Bucharest Parc. Hipodromul Băneasa era proprietatea Jockey Clubului român și a fost construit după planurile arhitectului Ion D. Berindey, care studiase în amănunt hipodromurile franceze. Inaugurarea a avut loc în 1908 în prezența Familiei Regale a României. (sursa: Wikipedia)

Rasa pur sânge englez este o rasă de cai de curse, cunoscută pentru viteza și rezistența sa. A fost dezvoltată în Anglia în secolul al XVIII-lea, prin încrucișarea unor rase arabe, berbere și de tip Galloway. În România, rasa pur sânge englez a fost folosită în primul rând pentru cursele de galop, dar a fost și încrucișată cu alte rase pentru a îmbunătăți calitățile acestora. De exemplu, a fost încrucișată cu rasa Gidran pentru a crea o rasă de cai de sport românească, numită Calul de Sport Românesc.

Byerley Turk, Godolphin Arabian si Darley Arabian sunt armăsarii fondatori rasei pur sânge englez. Aceștia au fost importați în Anglia în sec. XVII și XVIII având un impact semnificativ asupra dezvoltării rasei pur-sânge englez. Din acești trei armăsari au rezultat cel mai celebri cai pur sânge englez Herold si Eclipse. (afla mai mult)

Citeşte şi:

Akhal Teke, calul de aur!

Probabil multi dintre voi ați văzut deja acest cal minunat, din rasa Akhal Tekke. Este un cal special, care iți poate place sau nu. Are o linie  supla, eleganta și au ceva fantastic parca

Citeşte mai mult >
Scroll to Top