Byerley Turk, Godolphin Arabian si Darley Arabian sunt armăsarii fondatori rasei pur sânge englez.

armăsarii fondatori rasei pur sânge englez

Byerley Turk, Godolphin Arabian si Darley Arabian sunt armăsarii fondatori rasei pur sânge englez. Aceștia au fost importați în Anglia în sec. XVII și XVIII având un impact semnificativ asupra dezvoltării rasei pur-sânge englez. Din acești trei armăsari au rezultat cel mai celebri cai pur sânge englez Herold si Eclipse.

Armăsarii fondatori rasei pur sânge englez

Byerley Turk, Godolphin Arabian și Darley Arabian sunt considerați intemeietorii rasei pur sânge englez. Aceștia au fost importați în Anglia din Orientul Mijlociu în secolul al XVII-lea și al XVIII-lea și au contribuit la formarea rasei prin combinarea calităților lor de viteză, rezistență și frumusețe.

Byerley Turk a fost un cal de rasă neagră, importat din Turcia în 1686. Se crede că a fost un descendent al calului Arab, o rasă cunoscută pentru viteza și rezistența sa.

 • A fost un cal de rasă neagră, importat din Turcia în 1686.
 • Se crede că a fost un descendent al calului Arab, o rasă cunoscută pentru viteza și rezistența sa.
 • A fost achiziționat de căpitanul Robert Byerley, care l-a folosit în timpul Războiului de Asediu al Budai.
 • Byerley Turk a fost un cal de curse de succes, câștigând numeroase curse în Anglia.
 • A fost un reproducător prolific, iar descendenții săi au contribuit la dezvoltarea rasei pur sânge englez.

Godolphin Arabian a fost un cal de rasă neagră, importat din Arabia în 1729. Se crede că a fost un descendent al calului Barb, o rasă cunoscută pentru frumusețea și grația sa.

 • A fost un cal de rasă neagră, importat din Arabia în 1729.
 • Se crede că a fost un descendent al calului Barb, o rasă cunoscută pentru frumusețea și grația sa.
 • A fost achiziționat de lordul Godolphin, un pasionat de curse de cai.
 • Godolphin Arabian a fost un cal de curse de succes, câștigând numeroase curse în Anglia.
 • A fost un reproducător prolific, iar descendenții săi au contribuit la dezvoltarea rasei pur sânge englez.

Darley Arabian a fost un cal de rasă neagră, importat din Arabia în 1704. Se crede că a fost un descendent al calului Barb, o rasă cunoscută pentru rezistența și forța sa.

 • A fost un cal de rasă neagră, importat din Arabia în 1704.
 • Se crede că a fost un descendent al calului Barb, o rasă cunoscută pentru rezistența și forța sa.
 • A fost achiziționat de lordul Darley, un pasionat de curse de cai.
 • Darley Arabian a fost un cal de curse de succes, câștigând numeroase curse în Anglia.
 • A fost un reproducător prolific, iar descendenții săi au contribuit la dezvoltarea rasei pur sânge englez.

Acești trei armăsari (armăsarii fondatori) au avut un impact profund asupra dezvoltării rasei pur sânge englez. Prin combinarea calităților lor, au creat o rasă de cai care este cunoscută pentru viteza, rezistența, frumusețea și grația sa.

Descendenții celor trei armăsari au avut un impact profund asupra dezvoltării rasei pur sânge englez. Prin combinarea calităților lor, au creat o rasă de cai care este cunoscută pentru viteza, rezistența, frumusețea și grația sa.

Herold și Eclipse au fost doi dintre cei mai celebri cai pur sânge englez din toate timpurile. Herold, născut în 1764, a câștigat 21 de curse din 22, inclusiv 12 curse de clasă I. Eclipse, născut în 1764, a câștigat 18 curse din 19, inclusiv 14 curse de clasă I. Amândoi caii au fost descendenți ai celor trei armăsari întemeietori.

Aceste linii de sânge au contribuit semnificativ la evoluția rasei pur-sânge englez și au influențat multe alte rase de cai de curse din întreaga lume. Caii pur-sânge englez sunt recunoscuți pentru viteză, rezistență și agilitatea lor și au jucat un rol esențial în dezvoltarea industriei curselor de cai.

Rasa de cai pur sânge englez în România a fost introdusă pentru prima dată în anul 1870. La început, s-a concretizat prin importuri sporadice, realizate de către crescătorii de cai ai vremii, iar după anul 1872, răspândirea acestei rase s-a produs ca o necesitate, prin furnizarea de armăsari corespunzători cavaleriei si artileriei armatei romane. (afla mai mult)

Citeşte şi:

Scroll to Top