Akhal Teke

Akhal Teke
Prințul Din Deșert

Akhal Teke sunt cai supli și grațioși, de aceea sunt și porecliți ogari. Acesta rasa de o frumusețe exotica, extraordinar de grațioasă și versatila nu a fost cunoscuta decât recent în afara granițelor Turkmenistanului.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

Turcmenistan

Nume alternativ

Ahaltechin

Înălțime

Între 145 pana la 162 cm

Culoare

Murg, negru, sur.


Descriere

Robust, elegant, ideal pentru călărie de anduranță, roba "metalică"

Greutate

Între 450 pana la 500 kg


Cuprins

Akhal-Teke este o rasă de cai specifică Turkmenistanului, fiind simbolul național al acestei țări. Este una dintre cele mai vechi rase de cai din lume având o istorie bogată, datând de peste 2.000 de ani, descălecând direct de la calul turkmen și a fost creată de triburile Tekè care trăiau în oazele Turkmenistanului. Datorită culorii sale strălucitoare a blănii, este numit “calul de aur“.

Istoric și origine

Absolut totul în legătura cu rasa de cai Akhal Teke este unic, straniu, uimitor! Akhal Teke sunt cai supli și grațioși, de aceea sunt și porecliți ogari. Acesta rasa de o frumusețe exotica, extraordinar de grațioasă și versatila nu a fost cunoscuta decât recent în afara granițelor Turkmenistanului. Este una dintre cele mai neobișnuite rase de cai pentru călărie, apreciat în mod special pentru viteza lui, anduranță, mers confortabil, inteligenta și ușurință de a fi dresat. Este cea mai veche rasa din lume de cai existentă, fondatorul arabului și a pur sângelui englez. Akhal Teke și-a dobândit capacitățile fizice extraordinare și sensibilitatea de pe urma traiului alături de nomazii Asiei centrale. Turkmenii au fost primii oameni ai desertului care au produs un cal ideal pentru mediul în care trăiau. Rasa și-a luat numele de la tribul turkmen Teke, care trăiau în oaza Akhal. A fost călărit încă de acum 2000 de ani în Turkmenistan și din timpurile străvechi a fost folosit de războinicii turkmeni și cazacii kubani. Imagini cu caii Akhal Teke au fost găsite, datând din sec. 9 i.e.n., în teritoriile dintre Caucaz și Luristan. Herodot oferă un text cu o descriere a 10 cai sacri, cu harnașamente magnifice, care pavau drumul pentru trăsura sacra a lui Akhuramazada, din armata lui Xerxes. Acești cai s-au înmulțit în câmpia Nisei intre Balkh și Midis. Erau grațioși cu gâturi subțiri și lungi, flexibile, ochi mari, capete foarte frumoase, expresive și picioare puternice. Probe, împărat al Romei se pare ca a deținut un cal Akhal Teke care putea acoperi o distanta de 150km/zi, timp de 10 zile în sir. Alexandru cel Mare, Darius cel Mare – împăratul Persiei, Genghis Han, stăpânitorii Parphei, Mongoliei și Turciei au folosit toți în campaniile lor militare “divinul cal auriu”. Este un cal de deșert și are o rezistentă uimitoare la căldură și uscăciune. Ulterior, rasa Turkmena a fost adusă în Rusia pentru a fi folosită de armata Rusiei. Aceasta rasa a fost cunoscuta sub denumirea actuala doar de la sfârșitul secolului 19. Istoria moderna a rasei a început în 1880 când Turkmenistanul a fost anexat Rusiei și a fost fondata, sub conducerea autorităților rusești, prima hergheliei la Zakaspiisky. Cel mai bun stoc reproducător a fost adus la aceasta herghelie inclusiv faimosul armăsar Boinou, fondatorul principalelor linii actuale ale rasei. Akhal Teke este o rasa pura și doar cele mai bune linii sunt folosite pentru reproducție. Descendenții aceste rase pure includ multe rase rusești dar și Trakehnerul din vestul Germaniei și Polonia. Aceasta rasă este crescuta cu precădere în Turkmenistan și Kazachstan. Tersk Stud, din nordul Caucazului, este crescut ca linie noua.

Morfologie (standard)

Aspectului calului Akhal Teke este unic de vreme ce nici o rasa nu împărtășește aceste trăsături distinctive. Calul măsoară intre 145-162 centimetri înălțime și o greutate intre 400 – 500 de kilograme. Capul este lung și frumos cizelat, de regula cu o frunte lata. Ochii sunt mari și extrem de expresivi de regula cu forma migdalata. Urechile sunt înguste, purtate sus și alerte la orice sunet și mișcare. Gatul lung este purtat sus și drept raportat la umeri, cu greabănul destul de proeminent. Pieptul este îngust, corpul lung și uscativ, cu mușchi bine definiți. Picioarele sunt subțiri cu tendoane bine definite și chișița lunga și flexibila. Trapul este de asemenea ușor plutitor iar galopul este ușor și cu un fuleu lung. Pielea este subțire cu par neted cu coama și coada foarte rare. Sunt întâlnite toate culorile dar cele mai comune sunt murg, negru si sur. O alta caracteristica distinctiva a acestor cai orientali este luciul metalic pe care îl au majoritatea culorilor. Natura a inventat aceasta protecție solara deoarece protejează calul de temperaturile extreme.

Standarde de rasa sunt reglementate de către:

Temperament și Personalitate

Akhal Teke sunt cai viguroși, nervoși, neliniștiți, sensibili și foarte intuitivi. Inteligenta lor este net superioara oricărei alte rase de cai. In principiu, sunt caii unui singur stăpân, existând exemplare de Teke care dacă sunt încălecați de persoane străine pot fi foarte dificili. Au o personalitate foarte puternica, care nu poate fi dominata. Supunerea acestor cai nu poate fi obținută prin bătaie sau pedeapsa. O privire, un gest minor, o vorba șoptită sunt suficiente. O pedeapsa aplicata gratuit, sau neînțeleasă de cal îl poate face sa se comporte defensiv o perioada îndelungată chiar pana la câteva săptămâni. Acești cai nu sunt potriviți pentru persoanele nervoase sau irascibile. Ei nu au nevoie numai de un călăreț sensibil, ci de un partener uman cu care sa își împartă trăirile atunci când galopează pe ariile vaste, doar de dragul mișcării în libertate. Au nevoie de un antrenament specializat și de o îngrijire atentă. Nu sunt potriviți pentru toți călăreții, datorită temperamentului lor independent și energic.

Aptitudini și Abilitați

Akhal Teke este un cal polivalent. În triburile Turkmene era nevoie de un cal care sa facă fata mersului pe distante lungi și teren accidentat, precum mersului la război sau în raiduri. Acest lucru a determinat un cal care are următoarele aptitudini: viteza mare pe distante mari, abilitatea de a sari sau a se cățăra pe diverse obstacole întâlnite în drum, de regula la viteza mare, picioare sigure pe orice fel de teren, abilitatea de a acționa independent, tendința de a coopera în mod inteligent cu călărețul lor, abilitatea de a transporta oameni sau materiale, traiul în condiții aride beneficiind de putina hrana și apa, legătura foarte strânsă cu proprietarul sau îngrijitorul lor, agresivitate fata de străini, neînfricați în condiții noi. În prezent rasa Akhal Teke este folosită ca rasă de călărie și în competiții. A avut excelente rezultate în dresaj, sărituri și competiții de rezistentă în timp ce în Rusia și Turkmenistan a fost folosită în cursele de cai.

Îngrijire și Sănătate

Calul din rasa Akhal Teke este predispus la a dezvolta sindromul Wobbler, ce se referă la mai multe afecțiuni ale cailor, inclusiv malformații cervicale. Cu toate acestea, această rasă este asociată o fertilitate crescută și o medie mare de viată (20 de ani). Caii cu roba palomino au fost excluși de la reproducție, deoarece s-a constatat ca au probleme cu vederea, datorita soarelui puternic din desert. De asemenea, nu a mai fost încurajată înmulțirea exemplarelor cu roba sura deoarece se pare ca aceștia sunt mai susceptibile la apariția tumorilor la nivelul pielii. Nu sunt de loc potriviți pentru grajdurile moderne, limitate ca spațiu care le-ar distruge spiritul și personalitatea. Acești cai sunt concepuți pentru spatiile larg deschise.

Curiozități

  1. Akhal Teke sunt mai ales cunoscuți pentru extraordinara lor abilitate în cursele de anduranță. A dovedit o bună rezistentă în anul 1935 când a călătorit timp de 84 zile, parcurgând în total 4330 kilometri din Ashkhabad în Moscova. În această călătorie au existat trei zile în care calul Akhal Teke, parcurgând deșertul Karakum, nu a băut apă. La sosirea în Moscova era vizibil într-o condiție mai bună decât restul cailor. (află mai mult)
  2. În lume, există aproximativ 3500 de exemplare din această rasă, majoritatea aflându-se în Rusia și Turkmenistan.
  3. În România, rasa Akhal Teke este relativ rară, însă în europa acest cal are prețul cuprins între 7.000 și 15.000€.

Galerie foto: Akhal Teke

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Akhal Teke

Scroll to Top