KWPN

KWPN
Pursânge olandez

Caii olandezi cu sânge cald sunt o rasă modernă cu origini în Olanda, utilizată în sporturi de competiție precum dresaj sau sărituri peste obstacole. Acești cai sunt înregistrați în cadrul asociației KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland), cunoscută și sub numele de "Registrul Regal al Cailor cu Sânge Cald din Țările de Jos"

Caracteristici distinctive

Tara de origine


Olanda

Nume alternativ

Pursânge olandez
Cal de sport olandez

Înălțime


Între 157 pana la 170 cm

Culoare


Negru, roib, roib inchis, sur sau murg

Descriere

Cal sportiv de înaltă calitate, sânge cald, ideal pentru competițiile de dresaj și săriturilor peste obstacole.

Greutate


550 kg


Cuprins

Caii KWPN sau pursânge olandez în trecut au fost folosiți de fermierii olandezi în agricultura sau cai de tracțiune. Acesta rasa își are originea în Olanda mai precis în regiunile Gelderland și Groningen. În prezent datorită caracteristicilor sale atletice, temperamentului docil și a caracterului bun, KWPN s-a evidențiat ca una dintre rasele de sport, extrem de apreciate în competițiile de dresaj și săriturilor peste obstacole.

Istoric și origine

KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland – Registrul Regal al Cailor cu Sânge Cald din Țările de Jos) reprezintă o rasă de cai cu sânge cald originară din Olanda. Această rasă este înregistrată în registrul genealogic din Țările de Jos și este supusă unor reguli stricte în ceea ce privește creșterea și selecția pentru disciplinele de dresaj și obstacole, precum și pentru caii de tracțiune folosiți în spectacole. Programul de dezvoltare a rasei a început în anii 1960 și caii olandezi sunt considerați unii dintre cei mai de succes cai de competiție dezvoltați în Europa de după război.

Rasa este rezultatul unei selecții dintre cai de rase germane, franceze și engleze, încrucișate cu rasa originală olandeză. Pentru a îmbunătăți aptitudinile și a crește heterozigozitatea, au fost încrucișați indivizi proveniți din diferite regiuni ale Olandei. În perioada premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial, în Țările de Jos existau două tipuri de cai de munca: Gelderlanderi, proveniență sudul Olandei, Registrului Cailor Gelderlander (1925), și Groningen, originari din nordul Olandei sub asociația NWP (1943). Groningen era un cal cu sânge cald, asemănător cu Alt-Oldenburger și cu Frizonul de Est. Gelderlander era o rasă mai elegantă, folosită adesea la trăsură sau ca cal de tracțiune. Groningenii erau în mare parte negri, roib închis sau murgi, în timp ce Gelderlanderii erau mai des întâlniți ca cai roibi cu semne albe (afla mai mult despre culorile cailor aici). Cele două asociații au fuzionat pentru a forma o noua asociație sub numele KWPN. Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland sau KWPN, care înseamnă “Registrul regal al cailor cu sânge cald din Țările de Jos”, este organizația olandeză responsabilă de înregistrarea și promovarea cailor sportivi olandezi.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, introducerea și folosirea tractoarelor și a altor mașini agricole în principal si dezvoltarea industriei auto au înlocuit Gelderlanderi și Groningenii, iar caii au devenit mai mult un lux decât o necesitate. Începând cu anii 1950, armăsari precum L’Invasion (Selle Francais) și Normann (Holsteiner) au fost importați pentru a îmbunătățirea cailor olandezi, fiind urmați de un alt armăsar din rasa holsteiner (Amor) și Eclatant (Hanoverian).

Morfologie (standard)

Există o serie de caracteristici dorite, precum “liniile lungi” sau o structură corporală dreptunghiulară, “proporții echilibrate” și un aspect atractiv. Majoritatea cailor KWPN au roba neagră, maro, roșcată, sură sau baie, iar prezența de semne albe este obișnuită. KWPN se caracterizează prin membrele lungi, solide, având o linie superioară netedă și un cap cu profil drept sau ușor bombat cu urechi ascuțite ochi bine distanțați și nările late. Înălțimea, este cuprinsa intre 160 pana la 170 cm la greabăn și se contopește cu linia gâtului, care este proporționată, arcuită și musculoasă. Linia spatelui este alungită și dreaptă, iar posteriorul este lat, dar scurt, iar coada este bine atașată și înaltă.

Pentru a fi considerate ca exemplare destinate reproducției, iepele trebuie să aibă înălțimea minimă de 157 cm la greabăn, în timp ce armăsarii trebuie să aibă înălțimea minimă 160 cm. Nu există o limită superioară de înălțime.

Temperament și personalitate

KWPN este considerata a fi o rasa cu sânge cald. Cu toate acestea, caii din acesta rasa sunt semnificativ mai sensibil decât strămoșii săi gelderlander și groningen. Prin procedurile stricte de selecție, se asigură că armăsarii și iepele cu un caracter dificil nu continuă să producă cai necontrolabili. Rezultatele testelor de performanță puse la punct de asociația KWPN permit crescătorilor și cumpărătorilor să identifice caii cu temperamente potrivite pentru amatori sau profesioniști. Toți caii KWPN sunt selectați pentru a fi ușor de îngrijit și călărit datorita temperamentului lor docil. Pentru caii de dresaj, cooperarea este primordială, deoarece reprezintă un element esențial necesar în acest sport.

Aptitudini și abilitați

KWPN este cunoscut în întreaga lume a echitației drept un cal sportiv de înaltă calitate, extrem de apreciat în competițiile de dresaj și săriturilor peste obstacole. Având o capacitatea de adaptare multilaterala, un temperament docil și a caracterului bun cu ajutorul unei constituției puternice utilizarea sa este foarte variata. În trecut, el era folosit de fermierii olandezi în agricultura, la diferitele munci agricole si nu numai. Este recunoscut în lumea echitației ca un cal sportiv de excelență, fiind foarte popular în competițiile de înalt nivel, în special pentru dresaj și sărituri peste obstacole.

Michael Whitaker, Tackeray. Piazza di Siena, 2009.

În prezent datorită caracteristicilor sale atletice, temperamentului echilibrat și versatilității, KWPN s-a evidențiat ca una dintre rasele preferate pentru călăreți profesioniști și pasionații de echitație sportivă. Acești cai sunt cunoscuți pentru predispoziția lor la învățare, cooperarea cu călărețul și capacitatea lor de a excela în competiții de înalt nivel.

Îngrijire și sănătate

Pentru ca un cal să fie fericit, sănătos și să aducă bucurie proprietarului său prin rezultate, este necesar să i se ofere îngrijire regulată, să i se pregătească o dietă echilibrată și să-i fie amenajată o boxă corespunzătoare. Caii KWPN sunt genetic înzestrați cu un sistem imunitar puternic și se adaptează foarte ușor la noi condiții si situații. Cu toate acestea, nu înseamnă că putem neglija vaccinările, deparazitări sau ignora eventuale simptome sau ii oferim o îngrijire deficitara. Sănătatea și bunăstarea cailor depind în mod esențial de o dietă echilibrată. Alimentația de baza este alcătuită din fân, morcovi, mere și furaje. Alge, usturoi, drojdie și urzică pot fi folosite ca supliment fortifiant.

În ceea ce privește alimentația, calul trebuie să fie supravegheat de către un medic veterinar pentru a avea o dietă personalizată si echilibrata bogată în foraje și cereale, care pot fi completate cu fân și alte amestecuri pentru a furniza energie adecvată activității calului (antrenament, concurs etc…). Hrana poate fi împărțită în trei mese pe parcursul zilei sau poate fi lăsată la dispoziția calului timp de 16 ore pe zi. De asemenea, calul are nevoie de aproximativ 20 până la 60 de litri de apă pe zi.

Curiozități

Astăzi, KWPN cuprinde patru tipuri de cai: Gelderlanderi, Tuigpaard (Calul de Trăsură Neerlandez) și cai de călărie, crescuți pentru dresaj sau hipism (sărituri peste obstacole).

Legea olandeză, interzice marcarea cu un leu (stema KWPN) pe șoldul stâng, ca metodă alternativa caii sunt microcipați. În prezent doar caii batrani KWPN au pe șoldul stâng marca. În schimb caii KWPN din America de Nord încă pot fi marcați.

Galerie: KWPN

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

KWPN

Scroll to Top