animal, zebra, wild-4917802.jpg

Zebră
Equiferus

Locul de origine este continentul african iar în nordul continentului zebra este prezentă din perioada antică. Originea numelui zebrei este necunoscuta. Se presupune ca ar proveni din limba italiana și portugheză. Cert este că numele sau este cunoscut din anul 1600 iar numele  latin este "Equiferus" care înseamnă cal sălbatic.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

Africa

Nume alternativ

-

Înălțime

130 cm

Culoare


Negru cu dungi albe

Descriere

Animal salbatic, rezistent, roba neagra cu dungi albe unice pentru fiecare individ.

Greutate


Pana la 350 kg

Cuprins

Istoric și origine

Zebra este reprezentată de trei variante de animale care fac parte din specia calului (Equidae), ordinul imparicopitate, (Perissodactyla). Locul de origine este continentul african iar în nordul continentului zebra este prezentă din perioada antică. Cea mai răspândită variantă este zebra de stepă, care trăiește în savanele din Sudan și Etiopia de Sud, Africa de Est până în Africa Sudică de Vest. Zebra Grevy trăiește în regiunile cu tufișuri aproape uscate și savane este răspândită din Africa de Est, Kenia, Etiopia și Somalia. Este un animal erbivor nerumegător. Zebra de munte trăiește pe un areal geografic mult mai restrâns ca celelalte două specii, fiind răspândită numai în regiunile înalte până la altitudinea de 2000 de metri situate în Namibia și Africa de Sud. Originea numelui zebrei este necunoscuta. Se presupune ca ar proveni din limba italiana și portugheză. Cert este că numele sau este cunoscut din anul 1600 iar numele  latin este “Equiferus” care înseamnă cal sălbatic. Zebra este reprezentată de trei variante de animale care fac parte din specia calului (Equidae), ordinul imparicopitate, (Perissodactyla) dar se deosebește prin dungile alb și negru care sunt unice pentru fiecare individ (se presupune ca dungile au apărut în timpul procesului evoluție). Sunt animale care trăiesc în haremuri cu o durata medie de viata de 28 de ani și spre deosebire de rudele lor, caii și măgarii, zebrele nu au fost niciodată cu adevărat domesticite. Exista trei specii de zebre și 8 subspecii.

Zebra de stepă (Equus quagga)

  1. Equus quagga boehmi – zebra Grant.
  2. Equus quagga borensis – zebra Selous.
  3. Equus quagga burchellii – zebra di Burchell.
  4. Equus quagga chapmani –  zebra Chapman.
  5. Equus quagga crawshayi – zebra Crawshay.
  6. Equus quagga quagga – zebra Quagga  subspecie dispărută la începutul secolului 19.

Zebra de munte (Equus zebra)

  1. Equus zebra zebra – Cape mountain zebra.
  2. Equus zebra hartmannae – Hartmann’s mountain zebra.

Zebra Grevy, cunoscuta și ca zebra imperiala (Equus grevyi).

zebra, safari, wildlife-3044577.jpg

Morfologie (standard)

Zebra de stepă are înălțimea la umăr de 1,3 metri lungimea corpului intre 2 și 2,6 m și o coadă de 50 cm. Poate cântări pana la 350 kg, masculii fiind mai mari și mai grei decât femelele. Zebra Grevy este mai mare decât zebra comuna, iar zebra de munte este cea mai mica dintre cele trei specii. Sunt animale mai lente decât caii dar mult mai rezistente. Ca majoritatea animalelor cu copite au ochii situați pe părțile laterale ale capului, acest lucru, ajutându-le să acopere un câmp vizual mare și o vedere excelentă. Vederea nocturna este una foarte bună dar nu la acelaș nivel cu animale de prada (felinele). Excelează la capitolul auz, urechile sunt mai mari și mai rotunde decât ale cailor și poate roti urechile în aproape toate direcțiile și au un simt acut al mirosului și gustului. Inițial se credea că zebrele sunt animale albe cu dungi negre dar culoarea zebrelor este neagră și dungile sunt albe. Dungile sunt unice pentru fiecare individ; verticale pe cap, gât, și corp, iar orizontale pe picioare. Există trei ipoteze care explică existența dungilor. Dungile sunt o forma de camuflaj natural care o ajuta sa se apere de atacurile unui animal prădător, cel mai mare prădător fiind leul. A doua ipoteza este aceea că mai multe zebre grupate induc confuzie dând impresia prădătorului ca de fapt nu este vorba despre o zebra ci un animal mult mai mare. Acest lucru îi îngreunează sarcina prădătorului căruia ii este greu sa își aleagă ținta. A treia ipoteză a dungilor este de natura sociala dar și cea mai putin plauzibila. Unicitatea dungilor ii ajuta pe indivizi să se distingă intre ei dar caii nu au dungi și totuși se disting intre ei.

animal, zebra, mammal-6997104.jpg

Temperament și personalitate

La fel ca majoritatea familiilor de cai zebrele sunt foarte sociale. Structura lor sociala depinde de specie. Zebrele, de obicei, trăiesc în haremuri compuse dintr-un armăsari, 6-7 femele și măjii lor. Când haremul este atacat de hiene sau alte animale, femelele formează un cerc în jurul mânjilor pentru ai proteja mai bine în timp ce masculul încearcă sa îndepărteze pericolul. Zebrele sunt animale mai lente decât caii, dar rezistenta lor le ajuta sa scape de prădători. Zebrele aleargă, ca și iepurii, în zig-zag, când sunt urmărite, ceea ce ii îngreunează prădătorilor sarcina iar când sunt încolțite zebrele lovesc cu, copita sau mușcă atacatorii. La fel ca și caii, zebrele dorm în picioare și numai atunci când se afla lângă alte zebre pentru a fi sigure ca nu sunt surprinse în timp ce dorm de un prădător.

Aptitudini și abilitați

S-a încercat domesticirea zebrelor în principal pentru calitățile sale fizice și o rezistenta mai mare la boli. Acest lucru nu a fost posibil din cauza caracterului imprevizibil al animalului și a tendinței de a se panica în condiții de stres. Datorita popularității aceste animale sunt vânate pentru pielea și carnea lor.

Îngrijire și sănătate

Zebre se hrănesc aproape în întregime cu iarbă, dar pot manca ocazional arbuști, plante, ramuri, frunze și scoarță de copac. Sistemul lor digestiv le permite să supraviețuiască cu o dieta de calitate nutritivă inferioară decât cea necesară pentru alte erbivore. Au o rezistenta mult mai mare la bolile africane spre deosebire de cai și măgari. Omul modern a avut un mare impact asupra populației de zebre. Zebra Grevy, cunoscuta și ca zebra imperiala, a fost aproape de dispariție. În aceeași situație sa găsit și zebra de munte(Equus zebra) în anul 1930 când numărul lor a scăzut dramatic sub 100 de indivizi. Acest, lucru, nu s-a întâmplat datorita eforturilor depuse pentru conservarea rasei și este încă protejata în parcuri special amenajate fiind încă considerata pe cale de dispariție.

Curiozități

  1. Zoe, este singura zebra aurie de pe terra. (mai multe detalii găsiți AICI)
  2. Diferite experimente au arătat că datorita prezentei dungilor, zebrele atrag mai puține muște decât rudele lor caii și măgarii. (mai multe detalii găsiți AICI)

Galerie: Zebră – Equiferus

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Zebră – Equiferus

Scroll to Top