De ce au zebrele dungi?

De ce au zebrele dungi? O întrebare care l-a care oamenii de știință au cautat un răspuns foarte mult timp. Au fost lansate diferite ipoteze cum ar fi: ritualuri de împerechere, camuflaj sau protecție împotriva căldurii, însă niciuna nu a fost sprijinită de dovezi științifice concrete. Zebra este un animal care face parte din specia calului (Equidae), ordinul imparicopitate, (Perissodactyla). Locul de origine este continentul african iar în nordul continentului zebra este prezentă din perioada antică (mai multe detalii găsiți AICI). Cercetători de la Universitatea din California cred că au reușit să ofere un răspuns satisfăcător și să-l și demonstreze.

Zebrele au dungi pentru a se proteja de muștele purtătoare a diverse boli afirma Tim Caro, coordonatorul proiectului și profesor de biologie la universitatea sus amintita. Explicația nu este una nouă, deoarece muștele evită suprafețele în dungi alb-negre. Pentru a demonstra teoria, echipa de cercetători a luat în considerare distribuția geografică a zebrelor, cailor și măgarilor, dar și diferențele între modelele de dungi ale zebrelor. Datele au fost suprapuse cu variabile precum temperatura, terenul, distribuția prădătorilor și cea a insectelor care mușcă. În timp ce restul factorilor nu s-au corelat cu cele mai multe dintre variabile, datele au arătat că există similarități în valorile oferite de prezența zebrelor și cea a insectelor. Dungile sunt prezente cu precădere acolo unde apar și insectele în număr mare. Totuși, dacă aceasta este explicația pentru dungile zebrelor, rămâne întrebarea de ce insectele evită suprafețele în alb-negru?

Sursă: Huffington Post

Echipa DespreCai.eu

 

Citeşte şi:

Știați cât mănâncă un cal?

Un cal de dimensiuni medii (450 – 500 kg) mănâncă aproximativ 7 – 11 kg de hrană pe zi și bea, în medie, 38 – 45 de litri de apa. Cantitatea exactă de hrană și apă necesare variază în funcție de nivelul de activitate al calului, tipul de hrană, metabolism și temperatura ambientală.

Citeşte mai mult >

Pasiune pentru cai!

Un francez și-a vândut toate proprietățile pentru a se plimba prin Europa într-o rulotă trasă de cai! Francezul, fost membru al comando-ului francez Beretele Verzi,

Citeşte mai mult >
Scroll to Top