De ce au zebrele dungi?

De ce au zebrele dungi? O întrebare care l-a care oamenii de știință au cautat un răspuns foarte mult timp. Au fost lansate diferite ipoteze cum ar fi: ritualuri de împerechere, camuflaj sau protecție împotriva căldurii, însă niciuna nu a fost sprijinită de dovezi științifice concrete. Zebra este un animal care face parte din specia calului (Equidae), ordinul imparicopitate, (Perissodactyla). Locul de origine este continentul african iar în nordul continentului zebra este prezentă din perioada antică (mai multe detalii găsiți AICI). Cercetători de la Universitatea din California cred că au reușit să ofere un răspuns satisfăcător și să-l și demonstreze.

Zebrele au dungi pentru a se proteja de muștele purtătoare a diverse boli afirma Tim Caro, coordonatorul proiectului și profesor de biologie la universitatea sus amintita. Explicația nu este una nouă, deoarece muștele evită suprafețele în dungi alb-negre. Pentru a demonstra teoria, echipa de cercetători a luat în considerare distribuția geografică a zebrelor, cailor și măgarilor, dar și diferențele între modelele de dungi ale zebrelor. Datele au fost suprapuse cu variabile precum temperatura, terenul, distribuția prădătorilor și cea a insectelor care mușcă. În timp ce restul factorilor nu s-au corelat cu cele mai multe dintre variabile, datele au arătat că există similarități în valorile oferite de prezența zebrelor și cea a insectelor. Dungile sunt prezente cu precădere acolo unde apar și insectele în număr mare. Totuși, dacă aceasta este explicația pentru dungile zebrelor, rămâne întrebarea de ce insectele evită suprafețele în alb-negru?

Sursă: Huffington Post

Echipa DespreCai.eu

 

Articole care te-ar putea interesa

Distribuie:

Știați că?

Primele exemplare de Lipițan au fost aduse în Romania în anul 1874

Primele exemplare de Lipițan, 12 iepe și 2 armăsari au fost aduse în Romania în anul 1874, la Herghelia Sâmbăta de Jos (Făgăraș) într-o zona în care clima era asemănătoare cu cea din localitatea de origine, Lipica, Slovenia. Astăzi caii din rasa Lipițan sunt crescuți, în Romania, într-un efectiv destul de omogen, pentru a se evita consangvinizarea.

Află mai mult
Pur Sânge Englez in romania

Pur Sânge Englez în Romania

Rasa de cai pur sânge englez în România a fost introdusă pentru prima dată în anul 1870. La început, s-a concretizat prin importuri sporadice, realizate de către crescătorii de cai ai vremii, iar după anul 1872, răspândirea acestei rase s-a produs ca o necesitate, prin furnizarea de armăsari corespunzători cavaleriei

Află mai mult
Scroll to Top