Știați că?

Faceți o pauză și citiți știri, curiozități si alte informații utile!

 

  1. Un cal de dimensiuni medii (450-500 kg) mănâncă aproximativ 7-11 kg de hrană pe zi și bea, în medie, 38-45 de litri de apă.stiati ca
  2. Vârsta se poate afla studiind dinții unui cal.
  3. Caii din cursele de viteza pot atinge peste 70 km/h.
  4. În medie un cal de 500 – 600 de kg poate duce în spatele lui pana la 30% (intre 150 și 180 de kg) din greutatea sa.
  5. Calul este capabil de a fi instruit. Durata preparativelor necesare pentru a dresa un cal variază între doi ani, un an, 10 luni sau șase luni, dar niciodată mai puțin.
  6. Calul remarcă imediat dacă este încălecat de alt cavaler decât de obicei și întoarce capul pentru a se asigura. Tot ceea ce vede pentru prima oară îl interesează.
  7. Calul este unul dintre puținele animale capabile de sentimente.
  8. Un cal nu uita niciodată grajdurile în care a stat și chiar după multi ani dacă trece prin apropierea lor le saluta printr-un nechezat.
  9. Cel mai vechi strămoș al calului era un animal de mărimea unui câine micuț (5,5 kg), de culoarea maro deschis, avea 4 degete la picioarele din față și 3 la cele din spate, trăia în pădurile din Africa sau Asia, hrănindu-se cu frunze și fructe.
  10. Există dovezi certe care arată ca oamenii au domesticit caii acum aproximativ 4000 de ani.
  11. Caii sălbatici bat cu copita în pământ acolo unde simt o sursa de apa.
  12. Mirosul calului este de o sensibilitate extremă: simte apropierea omului de la o distanță de o jumătate de milă; simte de asemenea, de foarte departe, sursa de apă.
  13. Caii sunt animale curate, un cal nu va bea apa dintr-un recipient din care a băut un animal murdar.
  14. Caii au o vedere foarte buna și adesea reacționează la lucruri pe care călăreții sau îngrijitorii lor nu le pot vedea.
  15. Caii nu pot percepe corespunzător anumite culori. De exemplu, nuanțele de verde sau gri.
  16. Vederea calului este foarte bună la distanță și chiar dacă nu figurează în clasa animalelor nocturne, el vede mai bine decât omul în întuneric.
  17. Calul are noțiunile de: hrană, locuință, timp, spațiu, lumină, culori, forme, familie, vecini, prieteni, dușmani, om. Este inteligent, are memorie, imaginație, este capabil de pasiuni, de dragoste, de ură. Poate trăi în bună armonie cu unii cai, în timp ce cu alții nu se va înțelege niciodată.
  18. Calul recunoaște, chiar și după multi ani, grajdurile în care a locuit și, dacă trece prin apropiere, le salută printr-un nechezat.
  19. Calul poate indica propriile sale sentimente prin mai multe căi și urechile reprezintă un bun indiciu asupra a ceea ce trece prin mintea unui cal. Astfel, urechile lăsate pe spate: calul este trist, supărat sau nervos. Dacă are urechile ciulite, îndreptate înainte, atunci calul este încântat și interesat, iar dacă are urechile puțin aplecate spre exterior, calul este relaxat, plictisit sau nu se simte bine (este bolnav). Fluturarea din urechi: calul ascultă și este atent.
  20. Caii pot dormi atât culcați cât și în picioare. Somnul lor este foarte diferit de cel al oamenilor și este adaptat vieții din sălbăticie: caii nu au o perioadă “fixă” de somn, ca la oameni, ei se odihnesc în reprize combinate de somn (atât în picioare cât și culcați). În medie, caii au nevoie de aproximativ două ore și jumătate de somn pe zi, dar uneori pot dormi și câteva minute/zi iar alteori chiar și 15 ore.
  21. Limita de înălțime care desparte caii de ponei este de 1,47 metri. Astfel, un cal a cărui dimensiune este sub această valoare este considerat ponei.
  22. În lume exista în jur de 350 de specii de cai și ponei. Cea mai mica specie de cal poarta numele de Falebella și se găsește în Argentina.
  23. Simțurile cailor sunt mult mai dezvoltate decât ale omului. Vederea este foarte buna și eficienta – calul poate vedea în toate direcțiile. Urechile se pot roti pana la 180 grade, astfel încât caii pot auzi în jurul lor fără a întoarce capul.
  24. Femela calului – iapa poate naște un pui (mânz) pe an, deoarece perioada de gestație este extrem de lunga (11 luni).
  25. Durata medie de viata a cailor este de 20 de ani.
  26. Cel mai bătrân cal, numit Old Billy aparținând rasei Mustang din nordul Americii, a murit la vârsta de 62 de ani (la începutul sec. XIX).

 

Citeşte şi:

Scroll to Top