Cai de dimensiunea unei pisici traiau în America acum 56 de milioane de ani

cai america_01Acum mai bine de 50 de milioane de ani, Terra era un loc mult mai călduros decât acum, iar din acest motiv în pădurile din America de Nord existau cai de dimensiunile pisicilor de casă. Conform cercetătorilor, exemplarele din cea mai veche specie de cai cunoscută științei, Sifrhippus, au devenit mai mici de-a lungul zecilor de mii de ani pentru a se adapta la temperaturile ridicate provocate de creșterea emisiilor de metan. Studiul arată că Sifrhippus a devenit cu o treime mai mic intr-o prima faza, ajungând să cântărească doar 4 kilograme, cât o pisică. Apoi, în următorii 45.000 de ani, caii au crescut din nou în dimensiuni, ajungând la o greutate de 7 kilograme. Această cercetare ar putea anticipa modul în care se vor adapta animalele de astăzi la o planetă ce devine mai caldă din cauza schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, afirmă oamenii de știință. Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au analizat dinții fosilizați de cai descoperiți în statul american Wyoming. În perioada studiată de oamenii de știință, petrecută acum 56 de milioane de ani, numeroase specii de animale au dispărut. Cele care au supraviețuit au devenit mai mici cu timpul, pentru a putea rezista cu mai puține resurse.

„Ceea ce se poate observa în aceste fosile este procesul selecției naturale și al evoluției, provocat de schimbarea de temperatură”, a explicat co-autorul cercetării, Jonathan Bloch de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida.

Ca urmare a emisiilor de carbon, temperatura medie globală a crescut în acea perioadă cu aproximativ 6 grade Celsius. De asemenea, temperatura la suprafața apei din zona arctică era de aproximativ 23 de grade Celsius, similară cu cea înregistrată astăzi în apele subtropicale.

„Studiul nostru oferă anumite concluzii relevante pentru ceea ce se va întâmpla în următoarele două secole. Unele modele climatologice prevăd o creștere a temperaturii globale cu până la 4 grade Celsius în următoarea sută de ani. Anumite păsări sunt deja mai mici astăzi decât în trecut.  Schimbările de temperatură înregistrate în trecut au avut loc într-un ritm mult mai lent, durând 10.000-20.000 de ani ca temperatura globală să crească 5-6 grade. Din cauza aceasta, este greu de prevăzut dacă animalele vor reuși să se adapteze la schimbări în următoarele secole”, a concluzionat, co-autorul Ross Secord de la Universitatea Nebraska-Lincoln.

cai_america_02

Surse: AFP, New York Times

Echipa DespreCai.eu

 

 

Citeşte şi:

Primele exemplare de Lipițan au fost aduse în Romania în anul 1874

Primele exemplare de Lipițan, 12 iepe și 2 armăsari au fost aduse în Romania în anul 1874, la Herghelia Sâmbăta de Jos (Făgăraș) într-o zona în care clima era asemănătoare cu cea din localitatea de origine, Lipica, Slovenia. Astăzi caii din rasa Lipițan sunt crescuți, în Romania, într-un efectiv destul de omogen, pentru a se evita consangvinizarea.

Citeşte mai mult >
Scroll to Top