Misterul domesticirii cailor deslușit de studii genetice!

studii genetice_01Pe baza unor studii genetice de mare anvergură, se pare că domesticirea cailor s-a petrecut acum circa 6.000 ani, într-un vast perimetru care cuprinde astăzi stepele ierboase din Ucraina, sud-estul Rusiei și vestul Kazahstanului. După acel moment deosebit de important din istoria omenirii, caii domesticiți s-au răspândit de-a lungul Europei și Asiei. Cercetările, demarate de către o echipă din cadrul Universității Cambridge, aduc împreună două teorii diferite care vizează domesticirea cailor. Evidențele arheologice sugerează că maiestuoasele animale au fost inițial domesticite în părțile vestice ale stepelor Eurasiei. Experții cred că primii cai domesticiți au fost folosiți pentru călărie, cât și drept surse de carne și lapte. Cu toate acestea, evidențele arheologice, precum urmele de lapte de iapă descoperit în vase străvechi din kurganele eurasiatice, sugerează altă teorie. Conform studiilor ADN, se pare că domesticirea cailor s-a petrecut concomitent în mai multe locuri din stepa Eurasiei. Noile analize au la bază material genetic recoltat de la 300 de cai care trăiesc în opt țări din Europa și Asia. Pe baza datelor obținute se pare că cercetătorii au descoperit un nou scenariu al domesticirii calului.

“Datele noastre arată că domesticirea cailor a avut loc într-adevăr în stepele de vest ale Eurasiei, dar domesticirea propriu-zisă a integrat un mare număr de cai aflaţi încă în stare sălbatică”, declară dr. Vera Warmuth din cadrul departamentului de Zoologie al Universității Cambridge.

studii genetice_02Teoria explică de ce evidențele ADN-ului care conține gene moștenite de la mamă, sugerează că domesticirea cailor a început concomitent în mai multe locuri. De fapt, se pare că iepele sălbatice gestante erau folosite pentru a reîntregi turmele cailor deja domesticiți, deoarece caii nu se reproduc ușor în condiții de captivitate. La fel este și în cazul calului lui Przewalski, care este la ora actuală cea mai apropiată rudă sălbatică a calului domestic.

Sursa: BBC News

Echipa DespreCai.eu

Citeşte şi:

Scroll to Top