Caii au simțul auzului foarte dezvoltat

Caii au simțul auzului foarte dezvoltat

Caii au un simț al auzului foarte dezvoltat, putând percepe o gamă largă de sunete, incluzând cele mai mici variații de tonalitate, frecvență și volum. Auzul este esențial pentru comunicare, precum și pentru detectarea potențialelor pericole. În antrenamentul cailor, comunicarea verbală este un instrument crucial.

horse, equine, stallion-5625922.jpg

Știai ca, caii au simțul auzului foarte dezvoltat?

Caii pot auzi sunete la o frecvență de până la 25.000 de herți, în timp ce oamenii pot auzi doar până la 20.000 de herți. Acest lucru înseamnă că caii pot auzi sunete pe care oamenii nu le pot auzi, cum ar fi ultrasunetele. Dacă auzul la oameni scade odată cu vârsta, studii realizate de de Henry E. Heffner (University of Toledo) au arătat ca la cai vârsta nu are impact negativ.

De asemenea, caii pot localiza sursa unui sunet foarte precis. Ei pot face acest lucru folosind ambele urechi, care sunt situate în laterale ale capului. Pentru a mișcă urechile calul folosește 10 mușchi, putând mișca independent urechile. Pavilionul extern al urechii unui cal se poate roti pana la 180 grade. Acest lucru le permite să determine direcția din care provine un sunet și distanța la care se află sursa. Această capacitate de a auzi și de a localiza sunetele este foarte importantă pentru cai în sălbăticie. Le ajută să se ferească de prădători și să găsească hrană și apă. Calul poate percepe sunete de la o distanță de până la 4 km.

În antrenamentul cailor, comunicarea verbală este un instrument foarte important. Caii pot învăța să asocieze anumite sunete cu anumite comenzi sau stimulente. De exemplu, un antrenor poate folosi un anumit cuvânt pentru a indica calului să se oprească sau să se învârtă.

Pentru a fi eficientă, comunicarea verbală trebuie să fie clară și concisă. De asemenea, este important să folosiți același cuvânt pentru aceeași comandă întotdeauna. Acest lucru va ajuta calul să învețe mai repede și să înțeleagă mai bine ce doriți de la el.

Iată câteva sfaturi pentru a comunica eficient verbal cu caii:

  • Folosiți un ton calm și sigur. Nu este nevoie să vorbești pe un ton ridicat pentru a fi auzit de cal. El îți va auzi și șoaptele și va deveni iritat la un ton ridicat al vocii sau la țipete.
  • Pronunțați cuvintele clar și concis.
  • Fiți consecvenți în utilizarea cuvintelor.

Prin comunicarea verbală eficientă, puteți crea o relație mai bună cu calul dumneavoastră și îl puteți ajuta să învețe mai repede și mai ușor.

Calul, campion al adaptării, a evoluat de acum 60 milioane de ani, adaptându-se fără dificultate la climatul și habitatele aflate în schimbare. Vrei sa afli mai mult despre comportamentu cailor click aici >>>

Citeşte şi:

Scroll to Top