Caii albi au un singur stramos comun

white horseCaii albi au fost prețuiți și căutați de regi și împărați încă din cele mai vechi timpuri, iar în prezent cercetătorii au reușit să identifice mutația genetica care duce la transformarea cailor gri în nobilii cai de culoare alba. Cele mai vechi menționări ale creșterii și selecției cailor de culoare alba vin din sursele istoricului grec Herodot. Acesta povestește despre împăratul persan Xerxes (485-465i.e.n.) care avea o herghelie de cai albi, considerați sacri. Linia genetica a acestora începe de la o singura iapa sau un armăsar și are o vechime de peste 2500 ani. S-a stabilit, astfel, ca toți caii de culoare gri, indiferent de rasa, descind din rasa Pur Sânge Arab. Sunt incluși aici și caii din rasa Lipițan. Dr. Leif Anderson și colegii săi din cadrul Universității din Uppsala, Suedia a descoperit acesta mutație genetică în cadrul a peste 800 de cai de culoare gri care aparțineau a 8 rase diferite. Dr. Anderson a studiat apoi culoarea parului și pigmentația a 5 armăsari reprezentativi din Austria, Croatia, Ungaria, Slovacia și Slovenia.

„Manifestarea acestei mutații pentru a selecta caii albi a avut un impact puternic asupra culturii și civilizației umane și a lăsat numeroase urme în arta și literatura din Asia și Europa. Amintesc doar de miturile lui Pegas și al Unicornului, ambele animale mitice fiind prezentate ca având culoare alba. Prestigiul de a deține și calări un cal alb a dus la selecția acestora din cadrul multitudinii de rase cabaline existente. În general caii albi au fost obținuți din încrucișări sistematice ale cailor de culoare gri. Mutația obținută este cea mai comuna cauza a apariției și selecționării empirice a cailor albi” declară Dr. Anderson.

Sursa: Daily Mail

Citeşte şi:

Agrement la Vatra-Dornei

Vatra Dornei este un municipiu cu aproximativ 17.000 de locuitori, situat în județul Suceava, în nord-estul României. Municipiul se află la confluența râurilor Bistrița Aurie

Citeşte mai mult >
Scroll to Top