Caii Lupilor – Povestea salvatorilor de cai!

Doi tineri au renunțat la Belgia, la o carieră de vis și trăiesc în sălbăticie, în România. Povestea de viață a salvatorilor de cai!

caii lupilor_07Ani de zile Simion Crăciun s-a spetit îngrijind caii centrelor de călărie din Belgia, până când într-o zi a lăsat totul baltă acolo, s-a întors în ţară şi le-a făcut un refugiu în comuna  Şieu Sfântu din Bistriţa-Năsăud, pe care l-a denumit ”Caii lupilor”, sugerând astfel caracterul sălbatic şi natural al acestui animal nobil.

  • Din centrele de călărie din Belgia, pe dealurile din Şieu Sfântu Povestea lui Simion Crăciun este parcă ruptă din filme.

Tânărul de 35 de ani a crescut înconjurat de caii Hergheliei Beclean, unde munceau părinții săi. Acolo a învățat tot ce se poate știi despre aceste animale, metode și tehnici de îngrijire, dresaj pe care și le-a dezvoltat tocmai în Belgia, unde a plecat în `99 pentru a-și face un rost. Deși s-a calificat ca instalator pentru a-și crește șansele pe piața muncii, în Belgia a ajuns să lucreze tot cu caii, câștigând binișor din îngrijirea și întreținerea lor. Sătul de străinătate, bistrițeanul s-a întors acasă cu tot ce a reușit să adune în ani de trudă, și-a cumpărat o bucată de teren la Şieu Sfântu și s-a apucat de treabă.

«M-am întors pentru că e foarte fain în România. În ciuda faptului că aici nu prea se câștigă așa mult în domeniul acesta, nu aș mai pleca», spune Simion Crăciun.

În 2003 se apuca de construcție, urmând ca în 2004 deja să colinde dealurile din zonă în drumeții călare. Primii săi clienți nu au fost conaționalii, cum ne-am fi așteptat, ci tocmai străinii, care veneau să călărească într-un sătuc din România la recomandarea centrelor din Franța sau Belgia. Culmea, românii au prins gustul mai târziu, cei mai mulți dintre cei care trec pragul refugiului Cailor Lupilor fiind clujeni, orădeni sau chiar bucureșteni.

  • Ioana a lăsat Clujul pentru o oază de liniște

caii lupilor_04Pe soția sa a cunoscut-o în 2009, clujeanca de doar 27 de ani fiind în căutarea unei locații unde să poată călări și să meargă în drumeții alături de mătușa  și unchiul său și ei îndrăgostiți de cai. Absolventă de Arhitectură, Ioana a lăsat fără să clipească viața „dintre betoane” și i s-a alăturat lui Simion, cu care s-a și căsătorit în 2011 și căruia de curând i-a oferit un copil. Implicarea Ioanei a fost maximă: și-a luat diploma de instructor de călărie și a fost la specializări în Franța, unde a învățat cum se fac lucrurile la nivel european. Momentan în refugiul de la Şieu Sfântu trăiesc 14 cai, dintre care 4 au alt proprietar care preferă să îi lase pe mâna celor doi tineri și să se bucure de el la sfârșit de săptămână. Majoritatea cailor au fost salvați de Simi după ce au fost abandonați de proprietari. De asemenea, o parte dintre provin de la Herghelia Beclean sau Reșița, fiind și ei salvați de la abator. Printre rasele prezente în refugiul cailor se întâlnesc lipițanul negru și sur, pur sângele englez sau arab, gidranul sau shagya arab, rasă care a putut fi întâlnită pentru prima dată în județ la Caii Lupilor.

«Trebuie să recunosc că cel mai mândru sunt de un căluț pe care l-am luat de la Reșita, cu puțin timp înainte să-l ducă cei de la herghelie la abator. L-am pregătit un an de zile, după care l-a cumpărat un prieten din Bistrița primul bistrițean care a investit într-un cal. A participat la un concurs de anduranță cu el și a ieșit primul. Ne crește inima când ne gândim la el.» povestește Simion Crăciun.

  • Despre costuri şi beneficii

Simi recunoaşte faptul că îi este greu şi că business-ul în care şi-a pus atâtea speranţe abia acoperă costurile şi le permite celor doi să trăiască. Din acest motiv, Ioana intenţionează să îşi caute un job pe lângă acesta şi să profeseze în domeniul în care şi-a terminat studiile.

«Gândiți-vă că doar întreținerea unui singur cal ajunge la 500-600 de lei, iar noi avem 14 căluți. Cu toate acestea, oricât ne-ar fi de greu nu renunțăm  ei sunt viața noastră. Aici, caii sunt stăpânii noștri ei trebuie să aibă tot ce le trebuie, iar noi suntem angajații» precizează Simion.

45 de minute de călărie ajung să coste 45 de lei, pentru două ore de drumeție se scot din buzunare 80 de lei, iar pentru o zi călare 200 de lei. Când nu este aglomerat, cei doi oferă și promoții cu cazare gratuită. Refugiul beneficiază de 16 locuri de cazare, dispuse în două cabane. caii lupilor_02Cei care vor să rămână peste noapte la refugiu trebuie să plătească 30 de lei. Nu se oferă în schimb servicii de masă, cei doi administratori colaborând în schimb cu o firmă de catering din Beclean, care asigură și mâncarea celor mici când vin în tabere. Caii lupilor colaborează și cu o firmă care organizează tabere, sute de copii înghesuindu-se în fiecare an să petreacă o săptămână în mijlocul naturii. Prețul plătit 1000-1100 de lei este infim comparativ cu beneficiile aduse de apropierea de cai și de natură.

«Pe apropierea dintre copii, natură și animale se mizează în tabere. Aceștia sunt învățați să respecte animalul, să-l prețuiască, dar să nu uite nici de natură. Mie parcă îmi place mai mult să lucrez cu copii, parcă au mai mult echilibru, parcă nu au frica aia de cai precum o au cei mai mari. Când vezi un pitic pe cal ai impresia că s-a născut să călărească», adaugă Simion.

  • Ce planuri au cei doi pentru Caii Lupilor?

Ei bine, Simi privește lucrurile cu un pragmatism mai rar întâlnit, nu visează restaurante și nici servicii imposibil de susținut. Acesta vede o extindere treptată, cu mai mulți cai „particulari” în grajdurile sale și accent pus pe concursurile de anduranță, pentru care a făcut o pasiune și Ioana.  “Dorința mea cea mare este ca cei care chiar au bani și își permit să investească într-un  căluț  și până la urmă în propria persoană. Oamenii au uitat să se bucure de viață, de natură, să facă sport… Obiectivul principal în viață a devenit goana pentru bani și e păcat”, conchide tânărul.

Dacă v-am făcut curioși despre acestă poveste și doriți mai multe detalii găsiți pe pagina lor de Facebook.

Sursa: www.adevarul.ro

Echipa DespreCai.eu

Articole care te-ar putea interesa

The Horse Whisperer

The Horse Whisperer, un film relaxant, pentru toată familia, despre o dragoste imposibila, despre legătura puternica

Levi si Tom

Levi, un armăsar negru in vârstă de 14 ani nu vrea sa se despartă nici

Distribuie:

Știați că?

Secretariat

Secretariat, regele cailor Pur Sânge Englez

Secretariat, regele cailor din rasa Pur Sânge Englez. Secretariat sau “Big Red” a atins viteza de 64 km/oră. Este considerat a fi unul dintre cei mai buni cai din rasa pursânge din toate timpurile. În anul 1999, ESPN l-a desemnat pe Secretariat al 35-lea atlet al secolul XX. Secretariat a

Află mai mult
Scroll to Top